Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-01-2023 do 31-10-2024

5 163 394,17

Środki własne

www.wieprzowinakobe.pl

Głównym celem operacji będzie opracowanie innowacyjnej technologii produkcji wysokiej jakości mięsa świń żywionych paszą wzbogaconą w kwasy omega-3 i kwercetynę z cebuli odpadowej. W wyniku prac zostanie wyprodukowane mięso wieprzowe o wysokiej jakości funkcjonalnej i sensorycznej, m.in. o zwiększonym udziale tłuszczu śródmięśniowego i kwasów omega-3 oraz o bardziej pożądanej kruchości i soczystości, niż oferowane do tej pory na rynku. Zastosowanie preparatów wytłoków owocowych, łuski z cebuli oraz cebuli odpadowej pozwoli na zwiększoną efektywność związania kwercetyny w mięśniach oraz uzyskać wysoką stabilność oksydacyjną zawartych w surowcu NNKT oraz tiaminy.

Planowany jest następujący zakres prac: Etap I: Przygotowanie paszy i środowiska produkcji - zostanie opracowany zmodyfikowany model żywienia świń w oparciu o innowacyjny deodoryzowany premiks na bazie inkluzyjnych preparatów pektyn i cebuli odpadowej oraz łuski z cebuli w celu otrzymania mięsa o wysokiej jakości żywieniowej, sensorycznej i technologicznej. Etap II: Produkcja tuczników żywionych zmodyfikowanym składem paszy - będzie prowadzony tucz zwierząt (wieprzków i loszek), pochodzących z kojarzenia loch Camborough 22 i wyselekcjonowanego knura rasy Duroc, do masy ciała ok. 120 kg. Etap III: Ubój zwierząt i wybranie najbardziej efektywnego sposobu ich karmienia - zwierzęta zostaną ubite w 6 grupach po 60 sztuk. Prace badawcze, dotyczące poubojowej oceny mięsa, pozwolą na wybranie najkorzystniejszego wariantu żywienia tuczników. Etap IV: Produkcja i ubój tuczników żywionych zmodyfikowanym składem paszy wybranej w ETAPIE III oraz dobór parametrów atmosfery modyfikowanej pakowanego mięsa (schabu) - prowadzony będzie tucz zwierząt w grupie doświadczalnej.

Mięso wieprzowe jest wartościowym produktem bogatym w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B (szczególnie tiaminę) oraz PP. Jednocześnie zwraca się uwagę na potrzebę zmiany w tym produkcie niekorzystnego profilu kwasów tłuszczowych. Liczne badania naukowe potwierdzają istotny wpływ genotypu zwierząt oraz sposobu żywienia na wzrost wartości odżywczej mięsa (w tym wieprzowego) oraz na kompozycję kwasów tłuszczowych w mięsie. W badaniach wykazano, że zastosowanie dodatku wytłoków lnianych do paszy zwiększa udział kwasów omega-3 w mięsie oraz poprawia stosunek kwasów omega- 6 do omega-3. Zawartość tych związków może być jednak przyczyną zwiększonej podatności zawartego tłuszczu na jełczenie. Dlatego istotne są badania w kierunku uzyskania stabilnej oksydacyjnie mieszanki jak i stabilnego oksydacyjnie a jednocześnie akceptowalnego sensorycznie mięsa o przedłużonej trwałości naturalnej. Wykazano, że wysoki potencjał przeciwutleniający posiada kwercetyna. Jej źródłem może być c

W projekcie zostaną wskazane wytyczne dla potencjalnych odbiorców zaprojektowanego preparatu do wzbogacania pasz na bazie wytłoków lnianych oraz łuski i cebuli odpadowej. Będą one dotyczyły technologii produkcji oraz parametrów późniejszego przechowywania preparatu pozwalające na uzyskanie deodoryzowanej mieszanki o wysokiej efektywności przeciwutleniającej przy wskazanym okresie przechowywania. Na podstawie uzyskanych danych zostaną określone wytyczne dla optymalnych warunków przechowywania suszu i terminu jej trwałości. Zostaną wskazane także optymalne ilości zaprojektowanego preparatu oraz sposób karmienia nim (30, 45 i 60 dni przed ubojem) w celu największej efektywności związania kwercetyny w mięsie. Zostanie także opracowany skład mieszanki gazów do przechowywania uzyskanego produktu, co pozwoli na wydłużenie jego trwałości naturalnej przy jednoczesnej wysokiej wartości żywieniowej i sensorycznej, zwłaszcza barwy. Na podstawie uzyskanych wyników zostanie określenie te

Jednym z najważniejszych celów projektu jest opracowanie mięsa wieprzowego o wysokiej jakości funkcjonalnej i sensorycznej (zarówno kulinarne jak i przerobowego) o zwiększonej zawartości tłuszczu śródmięśniowego i korzystniejszej proporcji kwasów tłuszczowych, głównie zawartości kwasów omega3. Innowacyjna cecha mięsa to walory dietetyczne. Zastosowanie w żywieniu preparatów wytłoków lnianych łuski oraz cebuli odpadowej pozwoli na zwiększoną efektywność związania kwercetyny w mięśniach, a tym samym pozwoli na wysoką stabilność oksydacyjną zawartych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stabilność oksydacyjna mięsa pozwoli na uzyskanie korzystnych relacji ilościowych i jakościowych zawartej tiaminy oraz wydłuży okres przydatności do spożycia, ekspozycji w punktach sprzedaży i ograniczy straty wynikające z ewentualnej konieczności jego utylizacji. . Wyprodukowane mięso będzie odznaczało się także lepszą smakowitością, kruchością i soczystością, niż oferowane do tej pory na rynku.

Efektem końcowym opisanych działań będzie uzyskanie innowacji dotychczas niestosowanej na terytorium RP w zakresie: a) Produktu: 1. Uzyskanie funkcjonalnego preparatu do wzbogacania pasz na bazie wytłoków lnianych oraz łuski i cebuli odpadowej, którego celem będzie poprawa profilu kwasów tłuszczowych mięsa o zwiększonej trwałości, przy ograniczeniu intensywności wyczuwania charakterystycznych dla cebuli związków aromatycznych, co zwiększy możliwości jego wykorzystania. 2. Wyprodukowanie mięsa wysokiej jakości z odpowiednim otłuszczeniem wpływającym na podwyższenie walorów sensorycznych a jednocześnie z korzystnym profilem kwasów tłuszczowych o wysokiej stabilności podwyższonej i wartości odżywczej. b) Technologii: 1. Technologia pozyskania deodoryzowanej mieszanki wzbogacającej paszę z dodatkiem łuski oraz cebuli odpadowej celem uzyskania maksymalnej ochrony przeciwutleniającej wprowadzonych kwasów omega-3, ale jednocześnie ograniczenie niekorzystnych cech sensorycznych związanych ze smakiem i zapachem suszu cebuli. 2. Dobór odpowiednej mieszaniny gazów do pakowania mięsa pozwalającej na znaczące wydłużenie okresu jego przydatności do spożycia. c) Organizacyjną: 1. Organizacja obrotu surowcem (cebulą) u producenta. Dzięki nowym rozwiązaniom po sortowaniu nastąpi całkowite wykorzystanie cebuli: na cele konsumpcyjne i paszowe. Odpadowa cebula będzie surowcem sprzedawanym, a nie przekazywanym do utylizacji. Zmniejszona zostanie powierzchnia niezbędnych magazynów. To ograniczy koszty związane z energią niezbędnej do zapewnienia odpowiednich warunków przechowalniczych i obniży straty ilościowe cebuli (dalej finansowe) podczas przechowywania

Chów i dobrostan zwierząt


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi