Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-01-2023 do 31-12-2024

3 355 376,16

1) ze środków EFRROW w wysokości 1 858 598,57 zł, co stanowi 63,63% przyznanej pomocy na realizację operacji. 2) z krajowych środków publicznych, w wysokości 1 062 348,43 zł, co stanowi 36,37%. 3) z wkładu własnego beneficjentów, w wysokości 434 429,15 zł.

https://go-agrokarpaty.pl

Głównym celem operacji jest opracowanie znacznie udoskonalonej technologii produkcji jabłek o zwiększonym okresie trwałości, z zachowaniem właściwości odżywczych i prozdrowotnych oraz jakości handlowej produktów. W pracach badawczych zostaną wykorzystane najnowsze osiągnięcia nauki i techniki w zakresie synergii stosowania pola magnetycznego (stałego i zmiennego) i ozonu w środowisku wodnym i gazowym oraz kontrolowanego uwalniania 1-metylocyklopropenu (1-MCP). W procesie tworzenia innowacyjnej udoskonalonej technologii i ulepszonych produktów będą prowadzone także badania nad udoskonaleniem procesu agroprodukcji (w tym: optymalizacji procesu zbioru, przechowywania i dystrybucji jabłek). Planuje się, że w warunkach laboratoryjnych testowanych będzie około 15 metod (w tym skojarzonych) przedłużania okresu trwałości jabłek.

W oparciu o publikacje naukowe oraz o wyniki badań pracowników naukowych w kraju i na świecie planuje się opracować udoskonaloną technologię - przełamując szereg barier w procesie przechowywania i dystrybucji. Wybór optymalnej metody będzie uwzględniał zachowanie najkorzystniejszych właściwości odżywczych i prozdrowotnych oraz jakości handlowej jabłek, przy uwzględnieniu kryteriów efektywności organizacyjnej, technologicznej i ekonomicznej. Opracowane w laboratoriach naukowych metody, zostaną przetestowane w warunkach przemysłowych w Spółdzielczej Grupie Producentów Owoców "Szeliga" (SGPO) w Żurawicy k/Przemyśla. proces testowania technologii będzie podlegał obserwacji oraz analizie naukowej, wyniki testowania przemysłowego będą weryfikowane z wynikami badań. W wyniku prac planuje się opracowanie udoskonalonej technologii wydłużania trwałości przechowalniczej i handlowej dla min. 3 wybranych odmian jabłek (z zachowaniem ich jakości) - o ok. 30 dni (tj. o około 25% w stosunku do standardowego okresu przechowywania ok. 4 miesięcy) oraz okresu trwałości jabłek po wyjęciu z przechowalni, w fazie dystrybucji - o ok. 20 dni (tj. o około 50% w stosunku do aktualnego standardowego okresu dystrybucji jabłek 20-40 dni). Ponadto, zostanie określone i wdrożone procesowe zarządzanie całą sferą działalności grupy producentów owoców - znacznie udoskonalona metoda organizacji nie stosowana do tej pory w SGPO oraz zostanie opracowany i wdrożony system jakości produkcji owoców w SGPO i gospodarstwach sadowniczych zrzeszonych w grupie - co łącznie przyczyni się do sprawnego wdrożenia innowacyjnej technologii i efektywnego wykorzystania udoskonalonych produktów (jabłek).

Celem operacji jest opracowanie udoskonalonej technologii przedłużania okresu trwałości jabłek z uwzględnieniem odległości przestrzennej, czasowej i asortymentowej dostaw na rynki międzynarodowe, ponadto opracowanie i wdrożenie systemu jakości produkcji owoców oraz systemu procesowego zarządzania sferą działalności grupy gospodarstw sadowniczych - jako narzędzia monitorowania agrotechniki produkcji oraz przebiegu technologicznych procesów przedłużania okresu trwałości jabłek. Bezpośrednim adresatem działań realizowanych w ramach operacji jest Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców "Szeliga". Planuje się, że opracowanie znacznie udoskonalonej technologii umożliwi przedłużenie okresu trwałości od 25% do 50%, dla minimum 3-ch odmian jabłek - i co jest bardzo ważne, z zachowaniem ich właściwości odżywczych i prozdrowotnych oraz jakości handlowej. Wybrana przez Grupę Operacyjną, najlepsza i najbardziej efektywna technologia, spełniająca organizacyjne i ekonomiczne kryteria wyboru zostanie przetestowana w warunkach przemysłowych. Weryfikacja technologii opracowanej w warunkach laboratoryjnych oraz uzyskanie pozytywnych rezultatów wdrażania pilotażowego tych technologii w warunkach przemysłowych, będzie stanowiło silną motywację do wdrożenia takiej technologii w grupie producentów owoców na drodze do uzyskania przewagi konkurencyjnej na rynku owoców (jabłek). Może stworzyć to możliwość wdrażania opracowanej technologii przez grupy producentów owoców w naszym kraju i wzrostu konkurencyjności polskich produktów na rynku krajowym oraz także poza granicami kraju. Adresatami przewidywanych rezultatów operacji są odbiorcy produktów, w tym ich konsumenci. Wydłużenie okresu trwałości jabłek przyczyni się do zmniejszenia strat w łańcuchu dostaw na rynki krajowe i międzynarodowe, przy jednoczesnym optymalizowaniu kosztów produkcji, przechowywania i dystrybucji jabłek. W ramach operacji planuje się dodatkowo opracowanie znacznie udoskonalonej metody organizacji - procesowego zarządzania całą sferą działalności grupy producentów (w tym także gospodarstw sadowniczych - członków grupy), bardziej efektywnego (od tradycyjnego) w przedsiębiorstwie stosującym w procesie produkcji szereg złożonych procesów technologicznych z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Ponadto zostanie opracowany i wdrożony system jakości produkcji owoców, zintegrowany z systemem zarządzania oraz wspierający elementy i procesy udoskonalonej technologii. Przedmiot operacji dotyczy innowacji dotychczas niestosowanej w Polsce, ponieważ rezultat końcowy tej operacji jakim jest wydłużenie okresu trwałości jabłek zostanie osiągnięty w wyniku synergistycznego efektu zastosowania kilku technik utrwalających, które do tej pory nie były stosowane łącznie w całym procesie agroprodukcji, przechowywania i dystrybucji jabłek.

Produkcja roślinna i ogrodnictwo


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi