Aspekty ułatwiające wdrażanie przyjętych rozwiązań i technologii.
1. Wzrastająca świadomość społeczna zagrożeń i negatywnych skutków zachodzących zmian klimatycznych, co w szczególności dotyczy produkcji rolniczej.
2. Konieczność ograniczenia emisji gazów cieplarnianych w sektorze rolnym.
3. Stepowienie, erozja, mineralizacja (spadek zawartości próchnicy), chemizacja gleb,… - dostrzegane problemy współczesnego rolnictwa.
4. Zanik bioróżnorodności uprawowej, monokultury, centralizacja upraw, likwidacja śródpolnych zadrzewień, remiz, alei, miedz,… .
5. Zubożenie łańcucha pokarmowego pyłko i nektarodajnego dla pszczół, trzmieli i innych owadów zapylających.
6. Problem z populacją pszczół, trzmieli i innych owadów zapylających (np. murarka).
7. Konieczność ograniczenia ilości odpadów przekazywanych na składowiska odpadów, w tym odpadów organicznych (wytyczne unijne).
8. Rozwój probiotechnologii i wzrastająca świadomość rolników z korzyści stosowania biopreparatów i biostymulatorów