Rezultatem operacji będzie system zarządzania jakością kulinarną oraz do wyceny wartości rzeźnej tusz wołowych w oparciu o predykcję jakości kulinarnej obejmujący poniższe składowe:
- ontologia aplikacyjna 3G,
- baza danych DataBank,
- narzędzie do planowania badań konsumenckich - przeznaczone dla naukowców prowadzących badania konsumenckie wg metodologii EKG/ONZ,
- dane z badań konsumenckich - pozyskane w trakcie realizacji operacji,
- model predykcji - narzędzie do zastosowań w przemyśle,
- materiały upowszechniające wyniki projektu,
Składowe systemu zarządzania jakością kulinarną wołowiny:
- narzędzie do predykcji jakości kulinarnej. na wejściu będą parametry jakościowe tuszy gromadzone wg standardu Meat Standard Australia. Na wejściu tabela jakości kulinarnej kluczowych dla poszczególnych mięśni x metoda obróbki termicznej smażenie, pieczenie, duszenie oraz indeks zbiorczy jakości kulinarnej. Wdrożone w rzeźni i w zakładzie rozbioru.
- wdrożona w rzeźni wystandaryzowana ocena jakości tuszy wg metody Meat Standard Australia. Elementem jest dysponowanie licencjonowanym klasyfikatorem oraz wdrożenie zmian organizacyjnych umożliwiających prowadzenie oceny,
- wdrożony w rzeźni do rozliczeń z rolnikami cennik wartości rzeźnej bydła oparty o dotychczas stosowaną klasyfikację EUROP oraz wypracowane w ramach operacji kalkulator premiowania jakości kulinarnej w zależności od uzyskiwanych wyższych cen za elementy handlowe wyższej jakości kulinarnej,
- wdrożony w rzeźni system organizacji pracy wg nowego podejścia do grup zbiorowych ćwierci
Te wyżej wymienione elementy składają się na nową technologie zarządzania jakością kulinarną w procesie produkcji wołowiny.
Dwa inne rezultaty nie będą bezpośrednio uczestniczyć w procesie produkcji ale będą służyć doskonaleniu narzędzia.
- narzędzie do planowania badań,
- baza danych DataBank