Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-08-2022 do 31-08-2024

3 200 433,00

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Działanie Współpraca.

www.grupa3g.pl

Głównym celem operacji jest opracowanie i wdrożenie nowej technologii do predykcji jakości kulinarnej (smakowitości) elementów kulinarnych w celu zarządzania jakością kulinarną wołowych elementów handlowych, w tym budowania marek handlowych mięsa wysokiej jakości. Efektem będą nowe produkty o gwarantowanej jakości kulinarnej np. steki o jakości dobrej, bardzo dobrej i premium. Opracowana nowa technologia doprowadzi do wytworzenia innowacyjnych produktów z mięsa wołowego, uwzględniając różne metody obróbki cieplnej . Narzędzie będzie zastosowane w nowej technologii w kontroli jakości. W rezultacie powstaną solidne podstawy do budowania nowych strategii marketingowych. W ramach operacji stosując model predykcji jakości mięsa wołowego zostanie stworzona nowa strategia marketingowa. Dotychczas komunikacja z konsumentem odbywa się poprzez nazwy elementów kulinarnych. Innowacją marketingową w skali Polskiej i Europejskiej będzie odejście od stosowania wyłącznie nazw elementów kulinarnych. Konsument będzie dostawał informację o poziomie jakości innowacyjnych produktów wraz z dedykowaną metodą obróbki cieplnej. Ta innowacja marketingowa pozwoli zbudować zaufanie konsumentów do marki przez stałą podaż elementów o zdefiniowanej jakości kulinarnej. Opracowanie i wdrożenie systemu wyceny wartości rzeźnej żywca wołowego addytywnego do EUROP zwiększającego dochód rolnika w postaci premii za jakość kulinarną mięsa w tuszy w oparciu o opracowaną nową technologię predykcji jakości kulinarnej mięsa w tuszy wołowej. ponad to rozwiązanie będące przedmiotem operacji pośrednio wpłynie na zmianę jakości produkowanego surowca z tendencją do produkcji tusz o wyższej wartości parametrów korelujących z jakością kulinarną. Efektem będzie zmiana technologii produkcji w gospodarstwach rolnych. nowy system wyceny uwzględniający jakość kulinarną mięsa w tuszy wpłynie na zmianę procesu produkcji żywca wołowego. Rolnicy będą dążyć do uzyskania premii za jakość kulinarną zmieniając proces produkcji w szczególności proces żywienia bydła.

Rezultatem operacji będzie system zarządzania jakością kulinarną oraz do wyceny wartości rzeźnej tusz wołowych w oparciu o predykcję jakości kulinarnej obejmujący poniższe składowe: - ontologia aplikacyjna 3G, - baza danych DataBank, - narzędzie do planowania badań konsumenckich - przeznaczone dla naukowców prowadzących badania konsumenckie wg metodologii EKG/ONZ, - dane z badań konsumenckich - pozyskane w trakcie realizacji operacji, - model predykcji - narzędzie do zastosowań w przemyśle, - materiały upowszechniające wyniki projektu, Składowe systemu zarządzania jakością kulinarną wołowiny: - narzędzie do predykcji jakości kulinarnej. na wejściu będą parametry jakościowe tuszy gromadzone wg standardu Meat Standard Australia. Na wejściu tabela jakości kulinarnej kluczowych dla poszczególnych mięśni x metoda obróbki termicznej smażenie, pieczenie, duszenie oraz indeks zbiorczy jakości kulinarnej. Wdrożone w rzeźni i w zakładzie rozbioru. - wdrożona w rzeźni wystandaryzowana ocena jakości tuszy wg metody Meat Standard Australia. Elementem jest dysponowanie licencjonowanym klasyfikatorem oraz wdrożenie zmian organizacyjnych umożliwiających prowadzenie oceny, - wdrożony w rzeźni do rozliczeń z rolnikami cennik wartości rzeźnej bydła oparty o dotychczas stosowaną klasyfikację EUROP oraz wypracowane w ramach operacji kalkulator premiowania jakości kulinarnej w zależności od uzyskiwanych wyższych cen za elementy handlowe wyższej jakości kulinarnej, - wdrożony w rzeźni system organizacji pracy wg nowego podejścia do grup zbiorowych ćwierci Te wyżej wymienione elementy składają się na nową technologie zarządzania jakością kulinarną w procesie produkcji wołowiny. Dwa inne rezultaty nie będą bezpośrednio uczestniczyć w procesie produkcji ale będą służyć doskonaleniu narzędzia. - narzędzie do planowania badań, - baza danych DataBank

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi