Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

15-09-2022 do 31-12-2024

1 608 595,00

ze środków EFRROW w wysokości 816 270,45 zł (słownie złotych: osiemset szesnaście tysięcy dwieście siedemdziesiąt zł 45/100 gr), co stanowi 63,63 % przyznanej pomocy na realizację operacji; z krajowych środków publicznych, w wysokości 466 568,55 zł, (słownie złotych: czterysta sześćdziesiąt sześć tysięcy pięćset sześćdziesiąt osiem zł 55/100 gr), co stanowi 36,37 % przyznanej pomocy na realizację operacji.

www.klasterpolskanatura.pl

Cel główny: Opracowanie i wdrożenie nowej technologii produkcji owoców, ich przechowywania oraz wypracowanie nowego systemu i procedur certyfikacji jakościowej i metod marketingu dla owoców "bez pozostałości" zostanie osiągnięty poprzez: - wykonanie badań rozwojowych skierowanych na opracowanie technologii upraw i skatalogowanie zabiegów agrotechnicznych dla nowego systemu upraw „bez pozostałości” w odniesieniu do trzech zasadniczych upraw owocowych (jabłko, truskawka, borówka) oraz w podziale na poszczególne gatunki (przewidywane włączenie w operację przynajmniej 12 różnych doświadczeń w odmianach deserowych jabłek, - wdrożenie przemysłowe nowej technologii upraw owoców na obszarze ok. 45 ha zarówno odkrytych jak i pod osłonami (tunelowe), z uwzględnieniem opracowania i budowy prototypowych urządzeń opryskujących przystosowanych do zabiegów kontaktowymi środkami biologicznymi eliminującymi w dużej mierze środki syntetyczne - wykonanie badań wdrożeniowych na etapie uprawy, zbioru i przechowywania owoców uprawianych w systemie „zero pozostałości” - wdrożenie systemu zbiorów i przechowywania owoców „bez pozostałości” oraz wykonanie badań owoców na etapie po zbiorczym i po przechowaniu. - opracowanie technologii pakowania i przygotowania do sprzedaży owoców z opracowaniem nowego układu opakowań przystosowanego do charakterystyki owoców „bez pozostałości” - opracowanie systemu certyfikacyjnego dla owoców uzyskiwanych w systemie „bez pozostałości” oraz utworzenie jednostki certyfikującej uprawy/owoce uzyskiwane w nowej technologii.

Planowane rezultaty to: - naukowe opracowanie technologii uprawy owoców z przeznaczeniem deserowym eliminującą z produktu finalnego pozostałości syntetycznych środków ochrony roślin. - opracowanie szczegółowych zaleceń agrotechnicznych dla upraw towarowych owoców deserowych eliminujących pozostałości środków syntetycznych dla poszczególnych rodzajów owoców z uwzględnieniem wymagań poszczególnych gatunków danego owocu. - przeprowadzenie wdrożenia opracowanych technologii i zaleceń agrotechnicznych w poszczególnych gatunkach owoców deserowych - opracowanie projektów i budowa prototypowego urządzenia do prowadzenia zabiegów ochronnych w uprawach tunelowych truskawki, dedykowanego do kontaktowych biologicznych środków ochronnych - opracowanie na podstawie przeprowadzonych badań raportów wdrożeniowych z prowadzonych upraw oraz opracowanie badań przechowalniczych z opracowaniem raportów badawczych - opracowanie studium ekonomicznego dla nowego systemu upraw - utworzenie procedur technologicznych oraz formalno-prawnych dla nowego systemu certyfikacyjnego owoców bez pozostałości - powstanie i organizacja jednostki certyfikującej uprawy i owoce bez pozostałości syntetycznych środków ochronnych - upowszechnienie efektów projektu poprzez opracowanie publikacji w periodykach rolniczych - powstanie system szkoleń dla rolników chcących przystąpić do programu, z uwzględnieniem czynników technologicznych i ekonomicznych - powstanie przynajmniej jednej publikacji naukowej

System produkcji rolniczej