Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

04-08-2022 do 04-08-2023

325 000,00

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "WSPÓŁPRACA" przedmiot operacji: TWORZENIE KRÓTKICH ŁAŃCUCHÓW DOSTAW na zasadach płatności zryczałtowanej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020

www.pro-nati.pl/tradycyjnesmakigor

Uczestnicy konsorcjum wspólną pracą i działaniem, przy zaangażowaniu środków w ramach działania WSPÓŁPRACA objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przedmiot operacji: tworzenie krótkich łańcuchów dostaw na zasadach płatności zryczałtowanej utworzą krótki łańcuch dostaw polegający na zorganizowaniu produkcji, dystrybucji i transakcji pomiędzy producentem żywności, a konsumentem, w sposób, który minimalizuje liczbę pośredników uczestniczących w tym procesie i dotyczy produktów objętych załącznikiem I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Opracowany zostanie system marketingu, sprzedaży i dystrybucji produktów wprost od rolnika w oparciu o zróżnicowane kanały komunikacji z konsumentem oraz formy sprzedaży: na targowisku w Stąporkowie w województwie Świętokrzyskim; zamówienie telefoniczne lub mailowe; sprzedaż na lokalnym rynku: na targowisku w Nowym Targu oraz targowiskach w sąsiednich miejscowościach; sprzedaż w Centrum produkcji; sprzedaż bezpośrednio z własnych gospodarstw. Długofalowym celem grupy operacyjnej Tradycyjne Smaki Gór jest: zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, żywienia i zdrowia publicznego - zapewnienie konsumentom dostępu do wystarczającej ilości pełnowartościowej i zrównoważonej żywności, spełniającej wysokie standardy bezpieczeństwa i jakości, zdrowia roślin oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt, przy jednoczesnym zaspokajaniu potrzeb i preferencji żywieniowych; zachowanie przystępności cenowej żywności przy jednoczesnym generowaniu sprawiedliwszych zysków ekonomicznych w łańcuchu dostaw, aby docelowo najbardziej zrównoważona żywność stała się także bardziej przystępna cenowo, tworzenie nowych możliwości biznesowych przy jednoczesnym zapewnieniu integralności jednolitego rynku oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Przewidywane rezultaty operacji: Liczba produktów planowanych do wprowadzenia na rynek - 5; Środek transportu - 2.

Uczestnicy grupy Tradycyjne smaki, działając wspólnie stworzą system produktów lokalnych: uruchomią sprzedaż w swoich gospodarstwach; zwiększą jakość swojej produkcji pod kątem potrzeb klienta; zwiększą asortyment produkowanych i sprzedawanych przez siebie produktów; zidentyfikują/wypracują dodatkowe możliwości zwiększenia przychodów wynikających z funkcjonowania systemu (np. usługi logistyczne czy magazynowania).

Łańcuch dostaw, marketing i konsumpcja