Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-07-2021 do 01-10-2022

1 245 811,00

środki własne

www.proecofarm.com

Doskonałej jakości wołowinę kulinarną pozyskuje się w warunkach żywienia pastwiskowego. Do tego celu predysponowane jest młode bydło opasowe, a przede wszystkim technologia krów mamek, od których odsadki stanowią cenny surowiec rzeźny lub mogą być dalej opasane do uzyskania większej masy. Opas ekstensywny bydła może obejmować zarówno byki lub jałówki, jak i wolce, których mięso jest traktowane jako lepsze jakościowo, zaś same zwierzęta są lepiej predysponowane do efektywnego wykorzystania pasz objętościowych. Stosowanie w żywieniu bydła mięsnego runi pastwiskowej posiada bardzo korzystny wpływ na jakość mięsa. W odróżnieniu od żywienia bydła kiszonkami i paszami treściwymi, w mięsie pozyskanym od zwierząt wypasanych na pastwisku stwierdza się zwiększoną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników o właściwościach antyoksydacyjnych (CLA cis9 trans11, Iso-C15:0, β-karoten, witaminy z grupy B i inne), a także składników mineralnych, m.in. żelaza i cynku. W wielu krajach Europy i świata konsumenci poszukują tego typu wołowiny jako prozdrowotnego produktu spożywczego („green beef”). Ten aspekt, jak i dobrostan zwierząt, przemawiają za większym wykorzystaniem pastwisk w chowie zwierząt, co stało się jednym z priorytetów w polityce rolnej Unii Europejskiej. Pastwisko dostarcza paszy naturalnej, wartościowej oraz dostosowanej do fizjologii trawienia przeżuwaczy. Zorganizowanie efektywnego żywienia pastwiskowego bydła mięsnego nie jest jednak łatwe. Wymaga wiedzy i nakładów materiałowych. Aktualne trendy w użytkowaniu pastwisk polegają na aplikacji innowacyjnych narzędzi wspomagających decyzje, głównie poprzez sterowanie wypasem za pomocą systemu IoT (Internetu rzeczy). Jego kluczowym elementem jest stosowanie wirtualnych ogrodzeń pastwisk. Poprzez technologię GPS i montowane na szyjach zwierząt odbiorniki sygnału fal możliwe jest sterowanie stadem dla lepszego planowania i organizacji wypasu.

Rezultaty operacji przyczynią się do ochrony środowiska naturalnego. Obiekt, na którym realizowana będzie operacja stanowią trwałe użytki zielone(TUZ) w kompleksie łąk Doliny Środkowe Odryna terenach Natura 2000 zakwalifikowane do programu rolno-środowiskowo-klimatycznego PROW 2014-2020 w pakiecie 4.4./5.4. "Ochrona siedlisk lęgowych ptaków". Warunkiem otrzymania wysokich walorów przyrodniczych tych kompleksów jest ich użytkowanie. Rezultaty operacji przyczynią się do łagodzenia zmian klimatu. Chów bydła mięsnego, w efekcie którego pasza trawiasta jest przetwarzana w rynkowy surowiec zwierzęcy, jakim może być doskonałej jakości wołowina, jest związany z emisją metanu z racji specyfiki fizjologii trawienia przeżuwaczy. Operacja przyczyni się do wspierania sektora rolnictwa poprzez efektywne wykorzystanie dużych zasobów paszowych trwałych użytków zielonych położonych w dolinach rzecznych i innych siedliskach łąkowych. Operacja przyczyni się do zapewnienia stabilnej produkcji żywca wołowego. Zapotrzebowanie na produkcję żywności w skali globalnej ciągle rośnie. Operacja przyczyni się do udoskonalenia procesów w celu zachowania stanu środowiska, dostosowania się do zmiany klimatu i łagodzenie jej. Operacja ma wybitnie proekologiczny i przyjazny dla środowiska charakter. Operacja przyczyni się do tworzenia pomostów między najnowszą wiedzą badawczą i technologią a rolnikami, przedsiębiorcami i usługami doradczymi. Zastosowanie w żywieniu pastwiskowym krów mamek systemu loT umożliwiające monitoring zwierząt i zarządzanie stadem, a także organizację i harmonogram wypasu prowadzące do produkcji kulinarnej wołowiny.

-

Chów i dobrostan zwierząt