Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

04-01-2022 do 31-12-2022

331 724,65

pożyczki, środki własne

www.folwarkpomorski.com.pl

Celem projektu jest realizacja koncepcji "od pola do stołu" i dotarcie jak najkrótszą drogą do jak największej ilości lokalnych konsumnetów, z zagwarantowaniem wysokiej jakości produktów. Aby zrealizować cel grupa operacyjna musi zakupić niezbędne środki transportu, chłodnię oraz urządzenia do rozbioru i przerobu ćwierćtusz wołowych. Oczekiwane rezultaty to wprowadzenie na rynek 8 produktów i zaopatrywanie grupy 70 konsumentów.

Konsument otrzyma certyfikowane ekologiczne produkty wysokiej jakości, ze względu na kontrolę każdego etapu ich produkcji. Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne dla środowiska i wolne od agrochemikaliów. Zwierzęta utrzymywane w systemie ekologicznym przez większą część roku są wypasane, karmione paszą zebraną w gospodarstwie i nigdy nie trzyma się ich na uwięzi lub w boksach. Przekłada się to na wysoką jakość mięsa wołowego, czego brakuje na lokalnych rynkach. Rynek warzyw ekologicznych w województwie pomorskim jest słabo rozwinięty. Poprzez zrealizowanie zadań założonych w operacji będziemy mogli je dostarczać zainteresowanym konsumentom. Konsument będzie mógł zobaczyć skąd pochodzi żywność i jak została wyprodukowana.

Łańcuch dostaw, marketing i konsumpcja