Celem projektu było poznanie wpływu preparatów bakteriofagowych na parametry zdrowotne i produkcyjne drobiu i w rezultacie opracowanie nowatorskiej technologii produkcji drobiu rzeźnego z użyciem naturalnych preparatów BAFASAL® i BAFACOL ukierunkowanych na zwalczanie bakterii Salmonella spp. oraz E. coli.
W badaniach określono wpływ powyższych preparatów na wyniki produkcyjne i zdrowotność kurcząt, jakość mięsa oraz na emisję szkodliwych gazów do środowiska. Zebrano szczegółowe dane dotyczące: wyników odchowu kurcząt otrzymujących dodatek badanych preparatów w porównaniu do kurcząt grup kontrolnych. Określono m.in. przyrosty masy ciała, spożycie paszy i wody, wykorzystanie paszy na kg przyrostu masy ciała, wskaźniki zdrowotności, stan i obraz wybranych narządów wewnętrznych, wydajność poubojową, jakość tuszki oraz wybrane wskaźniki jakości mięsa. Przeprowadzono także analizę mikroklimatu kurnika z określeniem emisji szkodliwych gazów do środowiska. W ramach operacji przeprowadzono też badania zmierzające do określenia optymalnej dawki i schematu stosowania preparatów bakteriofagowych, z uwzględnieniem możliwości ich użycia w połączeniu z innymi naturalnymi dodatkami paszowymi takimi jak probiotyki czy ekstrakty ziołowe.