Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

10-11-2021 do 10-11-2022

329 699,37

Środki EFRROW w wysokości 206 797, 50 zł, co stanowi 63,63% przyznanej pomocy na realizację operacji. Krajowe środki publiczne, w wysokości 118 202,50 zł, co stanowi 36,37% przyznanej pomocy na realizację operacji.

www.macierzanka.mazury.pl

Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw poprzez nawiązanie i utrzymanie systematycznej współpracy 6 rolników z terenu powiatu oleckiego. Wskaźnikiem realizacji celu będzie 20 produktów wprowadzonych na rynek (ser świeży, jaja kurze, owoce i warzywa świeże, suszone, przetwory z warzyw i owoców, przetwory z mięsa owiec) oraz zakupiony środek transportu umożliwiający realizację założonych zadań.

Realizacja operacji zapoczątkuje współpracę rolników, która zwiększy szansę ich rozwoju. Zakupiony w ramach projektu sprzęt umożliwi produkcję produktów sprzedawanych bezpośrednio konsumentom, którzy poszukują żywności wiadomego pochodzenia wprost od producenta.

Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw poprzez nawiązanie i utrzymanie systematycznej współpracy 6 rolników z terenu powiatu oleckiego. Wskaźnikiem realizacji celu jest 20 produktów wprowadzonych na rynek (produkty mleczarskie - ser świeży; jaja ptasie -jaja kurze; warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne - cukinia, dynia, marchew, pietruszka, buraki, ogórki, chrzan, jabłka; przyprawy - susz wielowarzywny, koper suszony, pietruszka suszona, mięta, macierzanka; przetwory z mięsa -konserwy - pasztety, mielonki, gulasz z baraniny, jagnięciny; przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin -dżemy wieloowocowe, sałatki wielowarzywne, susz owocowy i warzywny) oraz zakupiony środek transportu umożliwiający realizację założonych zadań. Realizacja operacji zapoczątkuje współpracę rolników, która zwiększy szansę ich rozwoju. Zakupiony w ramach projektu sprzęt umożliwi produkcję produktów sprzedawanych bezpośrednio konsumentom, którzy poszukują żywności wiadomego pochodzenia wprost od producenta. Dodatkowe informacje na temat realizowanej operacji zamieszczane z inicjatywy beneficjenta: Zakładamy, że docelowo realizacja operacji przełoży się na stałą współpracę rolników, która zaowocuje w przyszłości poszerzeniem asortymentu oferowanych produktów. Stan docelowy to dosprzętowienie czterech gospodarstw rolnych umożliwiające produkcję jakościowo dobrych produktów sprzedawanych w systemie KŁŻ, ponadto wypracowanie skutecznych kanałów dystrybucji i pozyskiwanie coraz szerszego kręgu klientów.

Łańcuch dostaw, marketing i konsumpcja


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi