Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw poprzez nawiązanie i utrzymanie systematycznej współpracy 6 rolników z terenu powiatu oleckiego. Wskaźnikiem realizacji celu jest 20 produktów wprowadzonych na rynek (produkty mleczarskie - ser świeży; jaja ptasie -jaja kurze; warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne - cukinia, dynia, marchew, pietruszka, buraki, ogórki, chrzan, jabłka; przyprawy - susz wielowarzywny, koper suszony, pietruszka suszona, mięta, macierzanka; przetwory z mięsa -konserwy - pasztety, mielonki, gulasz z baraniny, jagnięciny; przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin -dżemy wieloowocowe, sałatki wielowarzywne, susz owocowy i warzywny) oraz zakupiony środek transportu umożliwiający realizację założonych zadań.
Realizacja operacji zapoczątkuje współpracę rolników, która zwiększy szansę ich rozwoju. Zakupiony w ramach projektu sprzęt umożliwi produkcję produktów sprzedawanych bezpośrednio konsumentom, którzy poszukują żywności wiadomego pochodzenia wprost od producenta.
Dodatkowe informacje na temat realizowanej operacji zamieszczane z inicjatywy beneficjenta:
Zakładamy, że docelowo realizacja operacji przełoży się na stałą współpracę rolników, która zaowocuje w przyszłości poszerzeniem asortymentu oferowanych produktów. Stan docelowy to dosprzętowienie czterech gospodarstw rolnych umożliwiające produkcję jakościowo dobrych produktów sprzedawanych w systemie KŁŻ, ponadto wypracowanie skutecznych kanałów dystrybucji i pozyskiwanie coraz szerszego kręgu klientów.