Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

09-11-2021 do 09-11-2022

280 000,00

ze środków EFRROW: 178 164,00 zł; z krajowych środków publicznych 101 836,00 zł

www.campetrus.pl

Operacja ma na celu stworzenie infrastruktury do przetworzenia mleka, pochodzącego z gospodarstw zrzeszonych rolników i sprzedaż powstałych produktów w ramach RHD. Zestawienie potrzebnych sprzętów zostało poprzedzone dogłębną analizą z fachowcami. Po zakupieniu wymienionych urządzeń grupa będzie korzystała z przetwórni wysokiej jakości. Rolnikom zależy na wytworzeniu nowych i tradycyjnych produktów z dbałością o jakość, jak również bezpośrednie dotarcie do konsumenta. Celem jest stworzenie i ugruntowanie rozpoznawalności marki, ale też znaczące zwiększenie dochodów rolników, którym obecna współpraca z wielkimi mleczarniami nie przynosi zadowalających zysków.

Głównymi korzyściami z realizacji operacji będzie wyższa rentowność działalności konsorcjantów, ale też budowa lokalnej marki mleczarskiej, co może skutkować w przyszłości powiększeniem grupy i wsparciem coraz większej liczby przetwórców mleka. Korzyści dla konsumentów jest jeszcze więcej - możliwość szybkiego dotarcia do niezwykle wartościowej żywności, poznawanie nowych smaków, ale też powrót do tradycyjnych receptur. Ponadto bezpośrednia sprzedaż umożliwia klientom dowiedzenie się wszystkiego o zakupionej żywności. Kupując produkty marki Campetrus klienci będą też wspierać lokalny rybek i wpływać na polepszenie sytuacji lokalnych wytwórców żywności. Profesjonalne przygotowanie produktów, które będzie się wyróżniało na tle domowych metod, z których w dużej mierze korzystają drobni przetwórcy, eliminuje zagrożenia dotyczące bezpieczeństwa żywności.

Grupa Operacyjna Campetrus, dzięki uzyskanej pomocy, dokonała zakupu wszystkich wyspecyfikowanych elementów w ZRF, niezbędnych do zrealizowania przedmiotowej operacji. Rezultatem współpracy rolników jest w pełni wyposażone i w najwyższym standardzie miejsce do wspólnego przerobu mleka, pochodzącego z gospodarstw konsorcjantów. Rolnicy w ramach RHD wytwarzają najwyższej jakości produkty i realizują sprzedaż do końcowego odbiorcy, tworząc krótki łańcuch żywności. Rolnicy zaskakują pozytywnie swoich odbiorców nowymi produktami oraz świeżością, różnorodnością i ciekawymi walorami smakowymi. Dzięki współpracy rolników w grupie Campetrus zwiększyła się dostępność najwyższej jakości produktów mleczarskich dla konsumentów ponad to w ramach RHD wyeliminowani zostali pośrednicy i skrócona została droga od pola do stołu konsumenta. Dzięki temu usatysfakcjonowane zostały obie strony. kupujący który może w dobrej cenie zakupić dobry produkt a rolnik sprzedający produkt finalny lepiej zarabia. Rolnicy nie muszą już sprzedawać mleka do mleczarni po zaniżonych cenach. Wartością dodaną jest także fakt budowy wspólnej lokalnej marki.

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie