Grupa Operacyjna wEwsi, poprzez swoją transparentność w działaniu, tj. metodach hodowli/produkcji, miejscach hodowli/produkcji (czynny udział w social mediach, rzetelne etykiety/ informacje o produktach) będzie promowała rodzinne, tradycyjne gospodarstwa oferujące ekologiczną bądź regionalną żywność – a tym samym utrwalała wartościowe wzorce żywieniowe, co jest bardzo istotne w zachowaniu dobrego zdrowia. Dzięki dostawom na lokalne rynki przysłuży się ograniczeniu strat żywności, natomiast dobre praktyki rolne przyniosą pozytywny skutek dla środowiska będąc metodą przeciwstawną do drapieżnych środowisko metod hodowlano – uprawnych. Na etapie dystrybucji produktów, grupa wykaże się dbałością o środowisko, dzięki dostawom na lokalne rynki – krótsze trasy, czystsze powietrze, optymalizacja logistyczna przynosząca korzyści finansowe dla rolników i producentów. Małe, częste i cykliczne dostawy to zapewnienie wysokiej jakości oferowanych produktów i gwarancja bezpieczeństwa żywności. Możliwości bezpośredniej interakcji konsumenta końcowego z rolnikiem/producentem, to również większe możliwości kontroli odpadów, w zakresie ponownego użycia opakowań produktów – jak słoiki, szklane butelki etc., które przy powtarzalnych dostawach i stałych klientach, wrócą z powrotem do producenta. (Zasada 3R reduce, reuse, recycle) Produkty Grupy Operacyjnej, dostarczane w krótkich cyklach dostaw, spełniające standardy rolnictwa ekologicznego, niskiego przetwórstwa to sprzyjanie ochronie środowiska naturalnego, a zatem pozytywny wpływ na zachowanie zrównoważonego rozwoju. Należy zwrócić uwagę na fakt, iż grupa wEwsi, to zespół stworzony jedynie z ekologicznych gospodarstw czy małych rodzinnych tzw. tradycyjnych, a także posiadający członka organizacji Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, której celem jest promowanie żywności pochodzącej z danego regionu oraz kojarzenie konsumentów z jej dostawcami.