Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

22-10-2021 do 29-02-2024

325 000,00

ze środków EFRROW w wysokości 206 797,50 zł (słownie złotych: dwieście sześć tysięcy siedemset dziewięćdziesiąt siedem 50/100) co stanowi 63,63 % przyznanej pomocy na realizację operacji, 2) z krajowych środków publicznych, w wysokości 118 202,50 zł (słownie złotych: sto osiemnaście tysięcy dwieście dwa 50/100), co stanowi 36,37 % przyznanej pomocy na realizację operacji.

http://szczesliwakurka.pl/dzialanie-wspolpraca/

Stworzenie i rozwój sieci bezpośrednich dostaw w łańcuchu chłodniczym produktów rolnych, przy równoczesnym budowaniu zaangażowanych grup społecznościowych w social mediach.

Grupa Operacyjna wEwsi, poprzez swoją transparentność w działaniu, tj. metodach hodowli/produkcji, miejscach hodowli/produkcji (czynny udział w social mediach, rzetelne etykiety/ informacje o produktach) będzie promowała rodzinne, tradycyjne gospodarstwa oferujące ekologiczną bądź regionalną żywność – a tym samym utrwalała wartościowe wzorce żywieniowe, co jest bardzo istotne w zachowaniu dobrego zdrowia. Dzięki dostawom na lokalne rynki przysłuży się ograniczeniu strat żywności, natomiast dobre praktyki rolne przyniosą pozytywny skutek dla środowiska będąc metodą przeciwstawną do drapieżnych środowisko metod hodowlano – uprawnych. Na etapie dystrybucji produktów, grupa wykaże się dbałością o środowisko, dzięki dostawom na lokalne rynki – krótsze trasy, czystsze powietrze, optymalizacja logistyczna przynosząca korzyści finansowe dla rolników i producentów. Małe, częste i cykliczne dostawy to zapewnienie wysokiej jakości oferowanych produktów i gwarancja bezpieczeństwa żywności. Możliwości bezpośredniej interakcji konsumenta końcowego z rolnikiem/producentem, to również większe możliwości kontroli odpadów, w zakresie ponownego użycia opakowań produktów – jak słoiki, szklane butelki etc., które przy powtarzalnych dostawach i stałych klientach, wrócą z powrotem do producenta. (Zasada 3R reduce, reuse, recycle) Produkty Grupy Operacyjnej, dostarczane w krótkich cyklach dostaw, spełniające standardy rolnictwa ekologicznego, niskiego przetwórstwa to sprzyjanie ochronie środowiska naturalnego, a zatem pozytywny wpływ na zachowanie zrównoważonego rozwoju. Należy zwrócić uwagę na fakt, iż grupa wEwsi, to zespół stworzony jedynie z ekologicznych gospodarstw czy małych rodzinnych tzw. tradycyjnych, a także posiadający członka organizacji Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, której celem jest promowanie żywności pochodzącej z danego regionu oraz kojarzenie konsumentów z jej dostawcami.

Łańcuch dostaw, marketing i konsumpcja