Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

06-07-2021 do 31-12-2022

2 007 113,00

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020, działanie 16 Współpraca oraz środki własne Beneficjentów

https://zielonadolina.biz/iqsell-innowacje-organizacyjne-dla-rozwoju-krotkich-lancuchow-dostaw-zywnosci

Celem przedmiotowej operacji jest wypracowanie, przetestowanie i pilotażowe wdrożenie innowacyjnego modelu organizacyjnego dla rozwoju lokalnych rynków rolnych, w oparciu o nowatorskie rozwiązania informatyczne, biznesowe oraz instytucjonalne. Model ma umożliwić małym producentom żywności przetworzonej i nieprzetworzonej zwiększyć skuteczność sprzedaży swoich produktów bezpośrednio konsumentom, a z kolei, konsumentom umożliwić trwały dostęp do jakościowej żywności lokalnej, wiadomego pochodzenia. Projekt będzie realizowany przez okres 24 miesięcy. Operacja jest projektem pilotażowym. Testowanie opracowanych rozwiązań odbędzie się w dwóch lokalizacjach: Dolny Śląsk i Małopolska.

Etap 1. Opracowanie koncepcji modelu – badania ZADANIE A. Badawcze wypracowanie innowacyjnego modelu organizacyjnego dla rozwoju lokalnych rynków rolnych Etap 2. Testowanie prototypu ZADANIE B. Wykreowanie prototypowego narzędzia informatycznego dla skalowania systemów Krótkich łańcuchów dostaw żywności w oparciu o ekonomię współdzielenia ZADANIE C. Testowanie innowacyjnego modelu organizacyjnego dla rozwoju lokalnych rynków rolnych instytucjonalne Etap 3 Pilotaż prototypu ZADANIE D. Wypracowanie systemu monitoringu i oceny oddziaływania KŁŻ na rozwój lokalnych rynków rolnych jako podstawy rozwoju zrównoważonego obszarów wiejskich ZADANIE E. Pilotażowe wdrożenie prototypu innowacyjnego modelu organizacyjnego dla rozwoju lokalnych rynków rolnych.

- opracowanie, przetestowanie i wdrożenie innowacji organizacyjnej dla rozwoju lokalnych rynków rolnych w oparciu o systemy Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności. - przełamanie barier logistycznych - zwiększenie skali sprzedaży bezpośredniej. - dostosowanie form sprzedaży oraz rozwiązań instytucjonalnych do potrzeb, uwarunkowań i możliwości w funkcjonujących lub planowanych systemach Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności. Rezultaty w zakresie wypracowanej innowacji organizacyjnej: - wypełnienie luk informacyjnych i organizacyjnych w zakresie logistyki (transportu i magazynowania) istniejących pomiędzy podażą produktów i przetworów rolnych z małych i średnich gospodarstw, a lokalnym rynkiem konsumentów poszukujących tych produktów, - generowanie oszczędności w wyniku obniżenia kosztów transportu i magazynowania oraz kosztów transakcyjnych, - bezpośrednie transakcje i rozliczenia między poszczególnymi uczestnikami sieci. Pośrednim rezultatem będzie wprowadzenie na rynek spożywczy rozwiązań „oddolnych” budujących konkurencyjność, bazujących na rozproszonym geograficznie i decentralizowanym charakterze małych gospodarstw rolnych oraz przetwórstwa w małej skali.

System produkcji rolniczej