Celem niniejszej operacji jest opracowanie technologii suszenia na zimno szyszek chmielowych pozwalającej na wdrożenie na rynek czystej szyszki chmielowej klasy premium. Nowym produktem powstałym w ramach realizacji planowanej operacji jest czysty chmiel pozbawiony zanieczyszczeń związanych z kreozotem (konstrukcje drewniane impregnowane olejem kreozotowym) o wysokich parametrach jakościowych. Zwiększenie efektywności i opłacalności upraw będzie dodatkowo pozytywnym skutkiem realizacji projektu. Zastosowanie innowacyjnej technologii suszenia szyszek chmielowych na zimno oraz wykorzystanie konstrukcji kompozytowych wolnych od kreozotu jest środkiem do osiągnięcia celu. Realizacja przedstawionej operacji zakłada optymalizację agrotechniki chmielu i procesu suszenia szyszek chmielowych pod kątem zawartości substancji biologicznie czynnych. W celu realizacji takich założeń przeprowadzone zostaną prace badawcze terenowe i badania laboratoryjne, dzięki którym pozyskana zostanie wiedza na temat właściwości i składu fitochemicznego szyszek chmielowych pięciu polskich odmian chmielu: Sybilla, Puławski, Oktawia, Zula i Iunga. Zaplanowane w badaniach czynniki związane z agrotechniką chmielu (nawadnianie, nawożenie chmielu i metoda suszenia szyszek chmielowych) są tymi zmiennymi, których wpływ na plonowanie poszczególnych odmian oraz ich profil fitochemiczny pokażą, które z odmian są podatne na te czynniki i w jakim zakresie, a które nie. Zastosowanie technologii suszenia szyszek chmielowych na zimno pozwoli zachować lepsze parametry suszonego materiału (m.in. aromat, zawartość substancji lotnych). Ponadto technologia suszenia na zimno pozwoli na odzyskanie do 15 % związków aromatycznych, które przy suszeniu na gorąco bezpowrotnie ulatniają się do atmosfery.