Celem Grupy Operacyjnej EPI Bio-Food Roztocze jest opracowanie i wdrożenie technologii produkcji in vitro wysokiej jakości materiału nasadzeniowego rabarbaru o czerwonych ogonkach pozwalające na wzrost rentowności plantacji, poszerzenie rynków zbytu i rozwoju eksportu, co zostanie osiągnięte poprzez realizację wspólnych przedsięwzięć obejmujących badania naukowe, prace rozwojowe oraz inwestycje, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Cele Grupy Operacyjnej są zbieżne ze strategią klimatyczną „Europejski Zielony Ład” (Green Deal) zaprezentowaną przez komisję UE 10 grudnia 2019 r.
Projekt Grupy Operacyjnej EPI Bio-Food Roztocze jest odpowiedzią na nowe trendy w produkcji roślinnej i oczekiwania konsumentów. Poszukiwanie przyczyn chorób cywilizacyjnych determinowanych jakością pożywienia stało się ważnym wyzwaniem dla współczesnych producentów żywności. Uprawa roślin bogatych w związki bioaktywne na skalę towarową stanowi ważne zaplecze surowców do produkcji prozdrowotnej żywności i preparatów pozwalających na wyeliminowanie dodatków do żywności, często otrzymywanych metodami syntezy chemicznej. Rabarbar jest przykładem rośliny o licznych, korzystnych właściwościach i zastosowaniach, która przez wiele lat była w Polsce niedoceniana, a w ostatnim czasie cieszy się rosnącym zainteresowaniem konsumentów, przemysłu spożywczego, a także farmaceutycznego. Szczególnym uznaniem cieszą się odmiany wybarwione na czerwono ze względu na smak i właściwości prozdrowotne (wysoka zawartość substancji fenolowych, w tym antocyjanów, katechin, galotanin).
Jednym z warunków osiągnięcia sukcesu w uprawie rabarbaru o czerwonych ogonkach jest wysoka jakość sadzonek do zakładania plantacji. Tradycyjne rozmnażanie rabarbaru przez podział karp jest mało wydajne i obciążone przenoszeniem wirusów, których obecność prowadzi do zahamowania wzrostu, przebarwień liści i ogonków liściowych, a przy dużym nasileniu choroby do zamierania roślin. Do tej pory plantacje były niemal wyłącznie zakładane z roślin uzyskanych z siewu. Jednak ten typ rozmnażania daje bardzo zróżnicowane potomstwo, charakteryzujące się utratą czerwonego wybarwienia ogonków liściowych (co eliminuje możliwość eksportu produktu) oraz obniżeniem zawartości związków bioaktywnych.