Szybkie tempo urbanizacji oraz rosnąca popularność zachodnich diet i większe skupienie uwagi na spożyciu mniejszej ilości tłuszczu prowadzą do znacznego wzrostu produkcji i spożycia mięsa indyczego, nie tylko w kraju, ale i na całym świecie w ciągu ostatnich lat. Zakłada się, że planowana inwestycja rozbudowy i zautomatyzowania ZWD przyczyni się do zwiększenia liczby nakładania jaj wylęgowych z 2,5 mln do 7,5 mln rocznie, a tym samym zwiększenia uzyskiwanych piskląt indyczych w skali roku o ok. 4,3 mln. Szacuje się także, iż wdrożenie innowacyjnego, bezinwazyjnego systemy kontroli rozwoju zarodka pozwoli na zwiększenie wylęgowości zdrowszych piskląt o ok. 3% w stosunku do wylęgu tradycyjnego oraz przyczyni się do zmniejszenia uśmiercania słabych piskląt po wylęgu z 5% (275 tys.) do 3% (150 tys.). Dodatkowo planowana inwestycja przyczyni się do rocznego wzrostu wylęgu piskląt indyczych w Polsce o 10-12%, co ma znaczenie w przypadku aktualnych, światowych trendów popytu na mięso drobiowe, w tym indycze. Otrzymany produkt, w postaci silnego, zdrowego i w dobrej kondycji pisklęcia, będzie trafiał szybko do odbiorcy za pośrednictwem nowoczesnego środka transportu o podwyższonym dobrostanie. Oczekuje się, że uzyskane w drodze wdrożenia innowacyjnych rozwiązań lężenia i transportu pisklęta będą mniej zestresowane i zdrowsze, zatem ograniczone zostanie stosowanie antybiotyków, dzięki czemu uzyskany produkt będzie chętniej kupowany przez końcowego odbiorcę – konsumenta oraz poprawi ekonomię hodowli indyka. Ponadto, wprowadzenie i wdrożenie w Polsce nowej technologii lężenia i transportu piskląt indyczych, o działaniu proekologicznym, spełni postulaty organizacji działających na rzecz ochrony środowiska. Zakłada się, że realizacja założeń projektu przyczyni się do:
a. Zapobiegania lub zmniejszenia wylęgu piskląt o zróżnicowanych parametrach fizjologicznych (masa ciała) z tej samej partii jaj wylęgowych,
b. Eliminację jaj wylęgowych z zaburzeniami embriogenezy, co wiąże się z ograniczeniem uśmiercania piskląt po wylęgu,
c. Analizę porównawczą odsetka zamieralności zarodków w odniesieniu do płci w innowacyjnej i tradycyjnej technice lęgu,
d. Poprawy warunków dobrostanu w następstwie ograniczania oddziaływania środowiskowych czynników stresowych oraz eliminacji zabiegów manipulacyjnych w czasie rozwoju embrionalnego,
e. Poprawy jakości piskląt po wylęgu jako następstwo ograniczenia stresu, poprawy wskaźników immunologicznych i zdrowotnych,
f. Poprawy żywotności piskląt po transporcie jako następstwo wprowadzenia pół-wilgotnej karmy w wylęgarni i usprawnionej logistyce piskląt,
g. Poprawy statusu zdrowotnego oraz wyeliminowania antybiotykoterapii u piskląt w pierwszych dniach po wylęgu,
h. Poprawy wskaźników produkcyjnych oraz ekonomicznych - Zakładu Wylęgowego z wdrożoną innowacyjną techniką lęgu i środkiem transportu (dobrej jakości produkt, zwiększenie wylęgowości, ograniczenie reklamacji od klientów ZWD) oraz hodowców odchowujących indyki z innowacyjnego systemu lężenia i transportu (mniejsze upadki i ograniczenie uśmiercania piskląt w pierwszych 10 dniach życia, wyeliminowanie kosztów związanych z leczeniem indyków, dobra jakość biologiczna piskląt przekładającej się na ich większą zdrowotność, lepsze przyrosty i tym samym większe zyski podczas hodowli, mniejszą selekcję nierokujących osobników co wpłynie na zmniejszenie spożycia paszy oraz wpłynie na wyniki ekonomiczne chowu).