Produktem innowacyjnym niniejszego projektu będzie otrzymanie zdrowego pisklęcia nie zakażonego w procesie wylęgu i o podwyższonym poziomie dobrostanu, a przez to odporniejszego na choroby w porównaniu z pisklętami dostępnymi aktualnie na rynku. Przyczyni się do tego wylęg piskląt w innowacyjnym, jedynym w Polsce zakładzie wylęgowym posiadającym ciąg technologiczny umożliwiający mycie jaj z wstępną dezynfekcją oraz detekcją tłuczek świetlnych i ich natychmiastową eliminacją, podwójną automatyczną kontrolą z detektorem bicia serca i równoległą segregacją rodzajową jaj nieprzydatnych w 15 i 25 dniu inkubacji, automatyczne, natychmiastowe selektywne usuwanie odpadów w bezkontaktowym systemie VACUM do zamkniętych zbiorników odpadów, znajdujących się poza strefą produkcyjną uniemożliwiając potencjalne zakażenie jaj pozostałych z prawidłowym rozwojem zarodka oraz półautomatyczne wybieranie piskląt kaczych z automatycznym liczeniem i modułem pakowania piskląt do pojemników transportowych eliminując stres piskląt związany z manualnym i długim czasowo niniejszym procesem. Ponadto cały proces technologiczny lęgu w zakresie etapów kontrolnych i detekcji jaj pełnowartościowych oraz eliminacji i selekcji rodzajowej odpadów będzie sterowany komputerowo z pozyskiwaniem i przetwarzaniem danych na wszystkich poszczególnych etapach procesu lęgu. Wymienione elementy znacząco podwyższą dobrostan rozwijających się zarodków i wyklutych piskląt poprzez lepsze dostosowanie warunków do ich indywidualnych potrzeb. Pisklęta będą cechowały się lepszą zdrowotnością dzięki komputerowej regulacji warunków środowiskowych: temperatury, wilgotności i zawartości dwutlenku węgla oraz usuwaniu uszkodzonych jaj i zamarłych zarodków, potencjalnego źródła patogenów. Zapobiegnie zakażeniom poziomym jaj i ograniczy zakażenia przyranne okolicy pępka - główną przyczynę podawania antybiotyków od pierwszego dnia życia ptaków. Zdrowsze, odporniejsze, lężone w warunkach dobrostanu pisklęta kacze mogą być następnie odchowywane bez antybiotyków i będą poszukiwanym i chętnie kupowanym produktem. Planowana strategia marketingowa opierać się będzie na przedstawieniu przewag konkurencyjnych znacznie ulepszonego produktu, popartych posiadanymi danymi statystycznymi i będzie adresowana do hodowców kaczek w kraju ale także do odbiorcy zagranicznego. Zdrowe pisklę wolne od specyficznych drobnoustrojów o wysokim poziomie odporności oraz jakości zdrowotnej i podwyższonym poziome dobrostanu, dające gwarancję dobrego zdrowia w dalszym etapie chowu a przez to zmniejszania lub całkowitej eliminacji stosowania antybiotyków będzie hasłem przewodnim planowanej strategii. Wpasowuje się ona w założenia polityki UE i Rezolucji Parlamentu Europejskiego z 25 października 2018 roku. Strategia marketingowa będzie obejmować szerokie oraz ogólnodostępne działania informacyjne i reklamowe w Internecie i rezygnację z ulotek reklamowych i banerów oraz bezpośrednie spotkania w postaci konferencji mających na celu edukację konsumentów i hodowców w kwestiach dobrostanu zwierząt i ograniczeniu stosowania antybiotyków, a także reklamy w czasopismach branżowych. Strategia marketingowa będzie korespondowała z europejskimi i światowymi trendami występującymi na rynku żywnościowym. W strategii marketingowej podniesione będą także następujące kwestie:
- produkt krajowy,
- sprzedawane pisklęta (jako produkt rozszerzony) – zawiera oprócz produktu rdzennego: jakość, markę, system jakości, rękojmię, gwarancję zdrowotności, dostawę, i serwis zootechniczny.