Obecnie na rynku akcesoriów Zero Waste konsumenci poszukują produktów o najwyżej jakości ekologicznej. W trendy te wpisuje się słomka ze słomy do picia różnych napojów. Celowym zatem staje się opracowywanie technologii i produkcji słomek ze słomy. W praktyce są wykorzystywane słomki ze: szkła, metalu, bambusa, papieru, mączki kukurydzianej, makaronu, jabłek i zbóż, a przede wszystkim z naturalnej słomy, będącej łodygą zbóż. Tak wykonane słomki są w pełni naturalne, w 100% biodegradowalne w środowisku wody i gleby. Jednakże ich produkcja jest znacznie kosztowniejsza, co wynika z faktu, że jest to głównie ręczna praca generująca wysokie koszty. Ceny mogą się rok do roku bardzo różnić, bo taka słomka, jak każdy produkt rolniczy, zależy m.in. od pogody i warunków glebowych. Znacznie ograniczony jest też ich asortyment. Niewystarczająca jest też skala produkcji: są informacje z jednostek gastronomicznych i sklepów, że brak jest takiego produktu na rynku. Brak jest na rynku także ofert sprzętu techniczno-technologicznego do produkcji słomek do napojów, wykonanych ze słomy a także wiedzy na temat techniki i technologii ich produkcji. Dotychczasowa nieliczna produkcja takich słomek oparta jest w większości na ręcznej pracy ludzkiej (dlatego są tak kosztowne) i ma zasięg lokalny. Wyprodukowane ze słomy, wykorzystując rezultaty tej operacji słomki do napojów będą istotnie tańsze od produkowanych obecnie. Mogą też być interesującą ofertą na rynku krajów europejskich, gdzie produkcje lokalne podobnie jak w Polsce nie zapewniają rosnącego popytu na taki produkt proekologiczny.