Celem głównym jest opracowanie zagęszczonego soku z jabłek czerwonomiąższowych, który będzie bogatym źródłem związków bioaktywnych o silnym potencjale przeciwutleniającym, w tym antocyjanów i kwasów fenolowych, odpowiadających za właściwości prozdrowotne (profilaktyka chorób cywilizacyjnych) i barwiące (źródło naturalnych czerwonych barwników – antocyjanów), a także opracowanie i wdrożenie udoskonalonej technologii uprawy jabłoni o owocach czerwonomiąższowych w gospodarstwach sadowniczych.
Cele szczegółowe skupiają się na:
- porównaniu właściwości prozdrowotnych (analiza substancji bioaktywnych: karotenoidów, kwasów fenolowych, flawonoidów, antocyjanów, witaminy C i E, związków aromatycznych, fenoli ogółem oraz właściwości przeciwutleniających, hamowania glikacji, aktywności angiotensyny i hamowania aktywności acetylocholinoesterazy, a także analiza biopodatności fitozwiązków (trawienie in vitro w warunkach symulujących żołądek i jelito) surowca, półproduktu, zagęszczonego soku oraz wytłoków z jabłek czerwonomiąższowych i jabłek jasnych standardowych;
- określenie zależności między poziomem związków bioaktywnych oraz właściwości biologicznych a etapem produkcji zagęszczonego soku;
- implementacja wyników badań w warunkach produkcyjnych;
- określenie czasu przechowywania w warunkach przyspieszonych i rzeczywistych;
- wykonanie nasadzeń jabłoni o owocach czerwonomiąższowych;
- prowadzenie uprawy jabłoni o owocach czerwonomiąższowych zgodnie z indywidualnymi wskazówkami.
Operacja będzie składała się z badań i prac rozwojowych.