Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-10-2020 do 30-11-2022

8 912 623,00

środki własne

www.tymbarkepi.pl

Celem głównym jest opracowanie zagęszczonego soku z jabłek czerwonomiąższowych, który będzie bogatym źródłem związków bioaktywnych o silnym potencjale przeciwutleniającym, w tym antocyjanów i kwasów fenolowych, odpowiadających za właściwości prozdrowotne (profilaktyka chorób cywilizacyjnych) i barwiące (źródło naturalnych czerwonych barwników – antocyjanów), a także opracowanie i wdrożenie udoskonalonej technologii uprawy jabłoni o owocach czerwonomiąższowych w gospodarstwach sadowniczych. Cele szczegółowe skupiają się na: - porównaniu właściwości prozdrowotnych (analiza substancji bioaktywnych: karotenoidów, kwasów fenolowych, flawonoidów, antocyjanów, witaminy C i E, związków aromatycznych, fenoli ogółem oraz właściwości przeciwutleniających, hamowania glikacji, aktywności angiotensyny i hamowania aktywności acetylocholinoesterazy, a także analiza biopodatności fitozwiązków (trawienie in vitro w warunkach symulujących żołądek i jelito) surowca, półproduktu, zagęszczonego soku oraz wytłoków z jabłek czerwonomiąższowych i jabłek jasnych standardowych; - określenie zależności między poziomem związków bioaktywnych oraz właściwości biologicznych a etapem produkcji zagęszczonego soku; - implementacja wyników badań w warunkach produkcyjnych; - określenie czasu przechowywania w warunkach przyspieszonych i rzeczywistych; - wykonanie nasadzeń jabłoni o owocach czerwonomiąższowych; - prowadzenie uprawy jabłoni o owocach czerwonomiąższowych zgodnie z indywidualnymi wskazówkami. Operacja będzie składała się z badań i prac rozwojowych.

Głównymi rezultatami operacji będą: a) wprowadzenie innowacyjnego produktu - zagęszczonego soku z niewykorzystywanych w Polsce jabłek czerwonomiąższowych zawierających (1) fitozwiązki o silnym potencjale przeciwutleniającym, w tym antocyjany i kwasy fenolowe, (2) naturalne związki barwiące (antocyjany) odpowiadające za czerwony kolor i (3) naturalne substancje regulujące kwasowość (kwas jabłkowy); te cechy podniosą walory prozdrowotne produktów powstałych z tego soku oraz rozszerzą możliwości jego wykorzystania w produkcji innych przetworów (naturalny dodatek regulujący kolor czy kwasowość); ta operacja będzie również przyczynkiem do użycia tych jabłek do tworzenia innych niż zagęszczony sok produktów owocowo-warzywnych; b) udoskonalenie technologii produkcji zagęszczonego soku z jabłek czerwonomiąższowych ograniczających straty substancji bioaktywnych; c) zwiększenie popularności produktów owocowych; co pomoże w poprawie nawyków żywieniowych; d) wprowadzenie technologii uprawy jabłoni odmian czerwonomiąższowych w powiecie limanowskim o specyficznych warunkach terenowych; co wpłynie pozytywnie na środowisko tego regionu; e) dywersyfikacja działalności produkcyjnej przetwórcy i gospodarstw rolnych oraz zwiększenia ich konkurencyjności; co będzie skutkować zwiększeniem ich dochodu; f) rozpowszechnienie wiedzy o jabłkach czerwonomiąższowych w formie publikacji lub wystąpień konferencyjnych zwiększających zainteresowania sektora naukowego, sadowniczego i przetwórczego tym surowcem.

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie