Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

18-02-2021 do 31-01-2023

6 142 214,78

Ze środków finansowych własnych partnerów projektu, Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020/ Działanie 16 Współpraca

www.agrowiosna.sante.futurity.pl

Nadrzędnym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych na skalę światową modeli wspomagania ochrony roślin, zwiększania zawartości związków bioaktywnych w owocach maliny oraz obniżenie kosztów produkcji poprzez zmiany technologiczne i optymalizację organizacji pracy przy zbiorze. Celami szczegółowymi są: - Określenie wpływ u odmiany, komponentów do podłoża oraz zastosowanych metod wspomagania produkcji na wielkość plonu i jakość produktu finalnego. - Określenie wpływu innowacyjnych dodatków do podłoża w celu zwiększenia jego trwałości w produkcji tunelowej roślin jagodowych. - Określenie wpływy zastosowania ozonowania jako metody wspomagania ochrony roślin przed patogenami grzybowymi. - Określenie wpływu ozonu, jako związku o charakterze elicytora na zwiększenie zawartości związków bioaktywnych, głównie antyoksydantów w tym szczególnie witaminy C. - Przeprowadzenie analizy procesowej produkcji malin oraz cyklu życia produktu plug plant. - Opracowanie modeli optymalizacji zbioru ręcznego owoców malin.

Na potrzebę realizacji projektu wskazują wielowymiarowe korzyści płynące z uzyskanych efektów końcowych operacji. Duże zapotrzebowanie rynku na owoce malin o wysokiej jakości konsumpcyjnej skutkuje intensyfikacją produkcji, która wiąże się z dużym zużyciem środków ochrony roślin w trakcie ich produkcji. Samo wytwarzanie środków ochrony roślin generuje problemy środowiskowe związane z powstającymi odpadami, znaczącym śladem węglowym i dużym żuciem wody, co w dobie zwiększających się jej niedoborów jest globalnym problemem. Stosowanie środków ochrony roślin wiąże się z nieuchronnym problemem pozostałości, których efekty odległego działania na konsumentów są trudne do oszacowania. W świetle powyższego uzasadnionym jest poszukiwanie alternatywnych metod do stosowanych w uprawie malin fungicydów, środków ograniczających rozwój patogenów grzybowych, do których zalicza się można ozon. W rezultacie owoce wyprodukowane na roślinach malin poddane innowacyjnej metodzie ochrony powinny być pozbawione patogenów grzybowych przez co wydłuży się ich trwałość w łańcuchu logistycznym. Dodatkowo traktowanie roślin malin ozonem skutkować powinno zwiększeniem zawartości związków bioaktywnych w owocach malin, poprzez mechanizm elicytacji. Zwiększona wartość handlowa wyprodukowanych owoców z zastosowaniem innowacyjnej technologii pozwoli na podwyższenie konkurencyjności produkcji w porównaniu do tradycyjnych, dotychczas stosowanych metod. Kolejnym aspektem wskazującym na potrzebę realizacji niniejszej operacji jest ograniczona trwałość podłoży kokosowych stosowanych w uprawie tunelowej owoców miękkich, w tym malin. Problem ten można rozwiązać poprzez znaczne udoskonalenie dotychczasowego podłoża poprzez zastosowanie impregnacji substancjami pochodzenia naturalnego, a tym samym wydłużenie w znacznym stopniu jego trwałości i czasu eksploatacji. Kolejnym znacznie udoskonalonym produktem będzie podłoże wzmocnione poprzez zastosowanie biodegradowalnych elementów wzmacniających. Zastosowanie tych elementów nie tylko wpłynie na trwałość podłoża, ale również na zwiększenie jego właściwości retencyjnych, co jest niezwykle ważne w produkcji roślinnej opartej o fatygację. Ważnym z punktu widzenia ekonomicznego aspektem uzasadniającym potrzebę realizacji planowanej operacji jest brak możliwości mechanicznego zbioru, w konsekwencji czego koszty zbioru stanowią dominujący strumień kosztów w całkowitej kosztochłonności produkcji. Opracowane modele rozwiązań pozwolą ograniczyć nakłady robocizny, zmniejszyć kosztochłonność zbioru, a tym zwiększyć efektywność ekonomiczną produkcji owoców deserowych malin.

Miejsce realizacji operacji zostało wybrane ze względu na położenie w zasięgu klimatu bałtyckiego, który cechuje się m.in. stosunkowo łagodną zimą i niezbyt upalnym latem, wydłużonym okresem ciepłej jesieni i późną, chłodną wiosną. Sprzyja to przesunięciu okresu wegetacji roślin, co umożliwia wydłużenie czasu dostaw świeżych owoców deserowych w porównaniu do lokalizacji południowych. Wpływa to na podniesienie konkurencyjność lokalnych producentów na rynku europejskim. Celem głównym operacji było Opracowanie i wdrożenie innowacyjnych na skalę światową modeli wspomagania ochrony roślin, zwiększenia zawartości związków bioaktywnych w owocach maliny oraz obniżenie kosztów produkcji poprzez zmiany technologiczne i optymalizację organizacji pracy przy zbiorze. W ramach operacji opracowano innowacyjną na skalę światową metodę wspomagania ochrony roślin, zwiększania zawartości związków bioaktywnych w owocach maliny oraz obniżania kosztów produkcji. W założeniach operacji przyjęto, że ochrona roślin będzie wspomaganie poprzez zastosowanie procesu ozonowania. W ramach operacji skonstruowano i wdrożono do praktyki produkcyjnej mobilny system do fumigacji ozonem roślin malin. W trakcie badań przeprowadzanych w sezonie wegetacyjnym roku 2022 stosowano cyklicznie, na załażonym obszarze ozonowanie, co pozwoliło ograniczyć zażycie standardowych fungicydów o połowę. Metodę stosowano na uprawianych odmianach maliny i na każdej okazała się równie skuteczna. Wykonane pomiary wykazały, że zebrane z powierzchni badawczych owoce zawierały o kilkanaście procent więcej związków bioaktywnych szczególnie małocząsteczkowych antyoksydantów, polifenoli oraz witaminy C. W procesie badawczym wykazano, że zwiększone zawartości związków bioaktywnych to naturalny proces wywołany przez stosowanie ozonu, który wpływa na aktywność enzymów biorących udział w biosyntezie tych substancji. Realizacja operacji obejmowała również założenie powierzchni doświadczonych, na których testowano wpływ innowacyjnych dodatków do podłoża na ich trwałość oraz jakość produkowanych owoców. Przygotowano podłoża składające się włókien kokosowych impregnowanych izolatem pochodzącym z produkcji płyt pilśniowych oraz specjalnie przygotowanym biowęglem jak również kombinacją tych czynników. Wykazano, że szczególnie stosowanie łączne tych czynników w znacznym stopniu pozwala wydłużyć okres eksploatacji takich podłoży, a zebrane owoce niezależnie od odmiany wykazywały zwiększoną zawartości związków bioaktywnych szczególnie małocząsteczkowych antyoksydantów, polifenoli oraz witaminy C. Zależnie od odmiany plon zebranych owoców był porównywalny z próba kontrolna albo większy. Przeprowadzono również optymalizację procesu zbioru owoców, co zaowocowało wypracowaniem zaleceń pozwalając w zaczym stopniu zwiększyć wydajność tego procesu, co relatywnie obniża koszty produkcji. Główne korzyści z realizacji operacji to: 1. Opracowanie mobilnego systemu do fumigacji roślin ozonem; Opracowany system, dzięki możliwości dopasowania wymiarów komory oraz regulacji stężenia gazowego ozonu, może zostać z powodzeniem zastosowany do innej produkcji niż uprawa malin. Ważnym efektem stosowania ozonu, opracowaną metodą, jest możliwość obniżania zapotrzebowania na środki ochrony roślin. Efekt ten ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie obciążenia, jakie wywiera dana produkcja roślinna na środowisko. Należy zaznaczyć, że adaptacja tego rozwiązania do innych upraw wymaga dalszych badań, szczególnie nad wyznaczaniem warunków procesu ozonowania. 2. Opracowanie modyfikowanych podłoży do produkcji bez glebowej roślin; Podłoża bez glebowe wytworzone na bazie włókna kokosowego są coraz częściej stosowane w różnego typu uprawach. Ich podstawową wadą jest niska trwałość w trakcie uprawy. Uzyskane efekty w trakcie badań nad modyfikowanymi podłożami, szczególnie ich zwiększona trwałość, jasno wskakują ich przydatność w innego typu uprawach bez glebowych. Osiągnięty w przypadku malin efekt wzbogacenia owoców w związki bioaktywne, wymaga weryfikacji w przypadku produkcji innych owoców. Należy zaznaczyć, że do ich wytworzenia użyto tylko komponentów biodegradowalnych, więc po okresie użytkowania w żaden sposób nie będą obciążać środowiska naturalnego. 3. Przeprowadzona optymalizacja procesu zbioru. Wypracowane na podstawie analizy i optymalizacji zalecania mogą być wdrożone w procesie zbioru malin na każdej plantacji zorganizowanej w podobny sposób, jak ta na której prowadzono badania.

Produkcja roślinna i ogrodnictwo