Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

09-02-2021 do 31-12-2022

520 787,00

Ze środków finansowych własnych partnerów projektu, • Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020/ Działanie 16 Współpraca

www.originalfood.pl

Głównym nadrzędnym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej na skalę światową metody poprawy stanu mikrobiologicznego owoców żurawiny wielkoowocowej, a co za tym idzie trwałości przechowalniczej poprzez zastosowanie procesu ozonowania łączonego z irradiacją promieniowaniem UV. Celami szczegółowymi są: - Określenie wpływu zastosowania procesu ozonowania podczas zbioru owoców żurawiny wielkoowocowej na jej stan mikrobiologiczny oraz trwałość przechowalniczą. - Dobór warunków procesu ozonowania, tj. czasu i stężenia ozonu do osiągnięcia zakładanych efektów. - Określenie zastosowania irradiacji promieniowaniem UV podczas zbioru owoców żurawiny wielkoowocowej na jej stan mikrobiologiczny oraz trwałość przechowalniczą. Dobór warunków irradiacji promieniowaniem UV, tj. czasu oraz natężenia tego promieniowania do osiągnięcia zakładanych efektów. Określenie zastosowania łączonej metody ozonowania oraz irradiacji promieniowaniem UV podczas zbioru owoców żurawiny wielkoowocowej na jej stan mikrobiologiczny oraz trwałość przechowalniczą. - Dobór warunków łączonej metody ozonowania oraz irradiacji promieniowaniem UV tj. czasu, stężenia ozonu oraz natężenia promieniowania UV do osiągnięcia zakładanych efektów. Modyfikacja linii do zbioru owoców żurawiny poprzez rozbudowę umożliwiającą wdrożenie opracowanej metody poprawy stanu mikrobiologicznego oraz trwałości przechowalniczej. Skala oddziaływania operacji może wychodzić poza podmiot wnioskujący, ponieważ proponowana metoda poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej może być zastosowana z przypadku zbioru owoców podobną technologią. Przykładem może być zbiór owoców borówki amerykańskiej, która przed złożeniem do przechowalni jest poddawana procesowi schładzania w specjalnych rękawach, w których można również zastosować proponowane rozwiązania. Aplikacja proponowanych rozwiązań w produkcji innych owoców, przyczyni się wydłużenia ich dostępności na rynku.

Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej na skalę światową metody poprawy stanu mikrobiologicznego owoców żurawiny wielkoowocowej, a co za tym idzie trwałości przechowalniczej poprzez zastosowanie procesu ozonowania łączonego z irradiacją promieniowaniem UV. Na potrzebę realizacji projektu wskazują wielowymiarowe korzyści płynące z uzyskanych efektów końcowych operacji. Żurawina wielkoowocowa może być produkowana dwoma technologiami. Jedna z nich nazywana „na mokro” przewiduje zbiór owoców polegający na zalewaniu kwater wodą, a następnie proces mechanicznego otrząsania owoców. Owoce dzięki naturalnej wyporności wypływają na powierzchnie lustra wody, z którego pasami są ściągane do brzegów i za pomocą odpowiednich przenośników wydobywane. Woda jest medium, które sprzyja przenoszeniu wszelkiego rodzaju patogenów przechowalniczych. Stosowane metody podczas zbioru pozwalają usunąć nadmiar wody, jednak podsuszanie owoców powoduje przeprowadzenie mikroorganizmów patogennych w stan przetrwalnikowy, co znacznie utrudnia ich usunięcie. Owoce złożone w przechowalni po obniżeniu temperatury zazwyczaj zwiększają aktywność wodną, co sprzyja ich reaktywacji, generując tym samym problemy przechowalnicze. Analiza wyniku przechowywania tak zebranych owoców, wskazuje na żywotną potrzebę zwiększenia trwałości owoców żurawiny, które ulegają procesom rozkładu i gnicia pod wpływem zakażeń patogenami grzybowymi i bakteryjnymi, które powstały na etapie zbioru. Owoce żurawiny wielkoowocowej poddane opracowanej innowacyjnej metodzie poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej będą wykazywać zwiększoną wartość handlową w porównaniu z owocami tradycyjnie zbieranymi na mokro. Należy zaznaczyć, że zastosowanie proponowanej metody poprawy trwałości owoców żurawiny wielkoowocowej przyczyni się do wydłużenia okresu dostępności tych owoców na runku, które cena z czasem znacznie wzrasta.

Zaimplementowana innowacyjna technologia, szczególnie zastosowanie procesu ozonowania owoców żurawiny wielkoowocowej przyczyniło się nie tylko do obniżenia obciążenia mikrobiologicznego i wydłużenia trwałości przechowalniczej ale także do modyfikacji poziomu zawartości antyoksydantów. Odpowiednia kombinacja warunków prowadzonego procesu ozonowania skutkowała wzrostem zawartości wybranych związków bioaktywnych w owocach, w tym głównie polifenoli i witaminy C. Zmiany te związane są z aktywacją układów enzymatycznych w owocach żurawiny wielkoowocowej, co skutkowało wzmożoną biosyntezą małocząsteczkowych antyoksydantów.

Produkcja roślinna i ogrodnictwo