Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-03-2021 do 31-12-2022

1 530 027,00

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020, działanie 16 Współpraca (środki Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz środki publiczne) oraz środki własne Beneficjentów

http://zielonadolina.biz/innowacyjna-technologia-uprawy-warzyw-w-zamknietym-cyklu-wody

Celem głównym przedmiotowej operacji jest osiągnięcie najkorzystniejszego bilansu wody i energii z zachowaniem wysokiej jakości plonu warzyw uprawianych metodą bezglebową i tradycyjną pod osłonami. Cel główny zostanie osiągnięty poprzez osiągnięcie celów szczegółowych: 1) prowadzenie doświadczeń wegetacyjnych z uprawą roślin warzywnych, 2) zamykanie obiegu wody w uprawie roślin i minimalizacji strat energii, 3) Przeprowadzenie analizy techniczno-ekonomicznej. Potrzeba realizacji operacji wynika z konieczności rozwiązania problemu związanego ze wzrostem kosztów wody oraz z zapewnieniem trwałych i ciągłych jej dostaw do gospodarstw. Okres realizacji projektu: 22 miesiące - 3 etapy. Operacja jest projektem pilotażowym realizowana w kooperacji dwóch jednostek naukowych: Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Politechniki Wrocławskiej, a także Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczpospolitej Polskiej, Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Dolnośląskiej Zielonej Doliny Sp. z o.o.

1) opracowanie nowej technologii odzysku wody transpirującej, 2) udoskonalona technologia szczelnych i energooszczędnych tuneli, 3) udoskonalone metody organizacji pracy przy uprawie, 4) uzyskanie korzystnych plonów, 5) wsparcie sektora rolnictwa w zakresie wykorzystania zasobów i wzrostu odporności na zmiany klimatu oraz harmonijnego wykorzystania surowców naturalnych.

Produkcja roślinna i ogrodnictwo