Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-04-2020 do 30-05-2022

9 259 096,00

środki wewnętrzne, środki EFRROW, krajowe środki publiczne

www.mleczarnia.lowicz.pl

Opracowanie technologii pozwalającej na produkcję masła o wydłużonym terminie trwałości do 6 miesięcy oraz poprawionym parametrze smarowności o wartości mniejszej niż 100 Nxmm w teście penetracji z przystawką do badania smarowności „spreadability ring” z wykorzystaniem teksturometru TAHDplus (Stable Micro Systems) ze zintegrowaną komorą termiczną TCHD/LN2 (Stable Micro Systems) w temperaturze 20 C. Oczekiwane rezultaty: opracowanie technologii produkcji (w oparciu o ustalenie procesu produkcji w skali przemysłowej) oraz na bazie opracowanego procesu technologicznego - opracowanie produktu o znacznie ulepszonych właściwościach, dadzą w rezultacie innowacje na skalę krajową, a tym samym innowację na poziomie regionu i przedsiębiorstwa, która przełoży się także na możliwość skutecznego konkurowania charakterystycznej i cenionej marki na arenie międzynarodowej.

Wydłużenie terminu przydatności do spożycia ponad obecny standardowy okres trwałości (2 miesiące) umożliwi eksport masła na odległe rynki poza UE oraz pozytywnie wpłynie na poprawę stanu środowiska naturalnego, poprzez ograniczenie ilości masła niewykorzystanego w terminie przydatności do spożycia przez konsumentów lub oferowanego w handlu. Poprawa smarowności to przede wszystkim korzyść dla konsumentów, którzy będą mieć możliwość wygodniejszej konsumpcji masła przechowywanego w warunkach chłodniczych

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi