Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

08-02-2021 do 31-12-2022

1 793 376,00

ze środków EFRROW 1 141 125,14 PLN, z krajowych środków publicznych 652 250,86 PLN

www.seryzagrodowe.odr.net.pl

Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie technologii produkcji zagrodowych serów twarogowych podpuszczkowych dojrzewających twardych, miękkich, wędzonych i niewędzonych z wykorzystaniem lokalnych szczepów bakterii kw. mlekowego wyizolowanych z sera z ukwaszonego mleka krowiego.

W projekcie planuje się użycie niepasteryzowanego mleka krowiego. Dzięki wyselekcjonowanej przez Instytut kulturze bakterii kw. mlekowego i jej zastosowaniu do otrzymania serów powstanie innowacyjny produkt - specyficzny dla danego regionu, danego gospodarstwa rolnego. W ten sposób zostanie przywrócona do produktu rodzima flora bakterii kwasu mlekowego.

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie