Na stronie internetowej projektu umieszczono wyniki analiz 8 kultywarów wierzby użytych w badaniach. Analizy wykonane wiosną wykazały iż rozdrobnione pędy zawierały od 11,46 do 14,77% białka surowego oraz od 23,59 do 27,24% włókna surowego. Pędy zebrane jesienią zawierały natomiast od 10,89 do 12,3% białka surowego oraz od 28,21 do 31,59% włókna. Energia brutto zawierała się w granicach od 18,4 do 18,9 MJ/kg wiosną oraz od 18,95 do 19,12 MJ/kg jesienią. Porównanie powyższych parametrów w powiązaniu z analizą nagrań monitoringu zainstalowanego na poletkach doświadczalnych oraz ocena stanu zgryzienia poszczególnych kultywarów pozwoliła na wybór dwóch najlepszych (genotypy nr 1080 i 1054) do dalszych prac wdrożeniowych. Kultywary te charakteryzowały się także najwyższą zawartością składników biologicznie czynnych. Po namnożeniu w szkółce kontenerowej zostały użyte do nasadzeń na poletkach wdrożeniowych. W ramach projektu przygotowano także dokumentację pomieszczenia do uboju spełniającego wymogi dla rzeźni rolniczej. Dokumentacja dostępna jest na stronie projektu wraz z decyzją zatwierdzającą Powiatowego lekarza Weterynarii i może być przydatna do adaptacji pomieszczeń w innych gospodarstwach. Badania tusz danieli użytych w doświadczeniu wykazały, że zawartość β-karotenu, retinolu i tokoferoli w grupie doświadczalnej była wyższa w stosunku do grupy kontrolnej (żywionej tradycyjnie), różnice nie były statystycznie istotne. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że w żywieniu danieli fermowych pasze oparte na dodatku wierzby mogą być cennymi składnikami dawek pokarmowych. Tym samym wyniki te sugerują także, że mięso konsumpcyjne pozyskane od takich zwierząt może mieć wartość odżywczą i pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, większą niż pochodzące od jeleniowatych fermowych żywione w sposób klasyczny.
Na stronie internetowej projektu umieszczono szczegółowe dane dotyczące wartości pokarmowej poszczególnych badanych kultywarów wierzby. Opracowany w ramach projektu system żywienia uwzględniający rotacyjny wypas na kwaterach obsadzonych wybranymi kultywarami wierzby wiciowej może być zastosowany w szerokiej praktyce fermowej. Tusze żywionych w ten sposób zwierząt wykazywały wyższą zawartość β-karotenu, retinolu i tokoferoli. Jest to korzystne z punktu widzenia wartości odżywczej.