Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-03-2021 do 31-08-2022

5 218 021,57

Środki własne konsorcjantów,

www.grupaozon.pl

Zanieczyszczenie mikrobiologiczne żywności stanowi istotny problem producentów żywności i wymaga ciągłej kontroli na każdym etapie procesu produkcji. Istnieje wiele metod dekontaminacji surowców roślinnych, prowadzących do usunięcia lub redukcji drobnoustrojów. Zastosowanie różnych sposobów higienizacji jest skuteczne w redukcji liczebności mikroflory zakażającej, jednak wiąże się ze stratami cennych związków biologicznie aktywnych. Dlatego też poszukuje się alternatywnych technologii, które pozwoliłyby na wyeliminowanie powyższych wad. W związku z tym głównym celem operacji będzie opracowanie metody dekontaminacji z zastosowaniem ozonu zapewniającej skuteczną redukcję liczebności mikroflory zakażającej oraz nie wpływającej na skład chemiczny surowca poddanego działaniu ozonu. Założono, że osiągnięcie celu badawczego może mieć miejsce tylko przy uzyskaniu odpowiedzi na następujące pytania badawcze: • Jakie optymalne stężenie ozonu jest wystarczające do zminimalizowania liczby drobnoustrojów obecnych w surowcu roślinnym? • Czy optymalne stężenie ozonu nie wpłynie na jakość surowca roślinnego? • Czy ozon wpływa porównywalnie na przeżywalność poszczególnych grup mikroorganizmów? • Czy można opracować metodę dekontaminacji ozonem w złożu dynamicznym w oparciu o modelowanie przeżywalności mikroorganizmów? Stąd też na podstawie problemów badawczych sformułowano hipotezy badawcze: • Technologia ozonowania w złożu dynamicznym pozwala uzyskać surowiec roślinny o właściwej czystości mikrobiologicznej i niezmienionym składzie chemicznym. • Model przeżywalności mikroorganizmów umożliwia oszacowanie optymalnych parametrów procesu ozonowania. • Proces ozonowania w złożu dynamicznym jest skuteczną i odpowiednią technologią do inaktywacji mikroorganizmów obecnych na surowcach roślinnych. Realizacja operacji grupy operacyjnej na rzecz innowacji OZON polegać będzie na wypracowaniu odpowiedzi na powyższe pytania i określeniu optymalnych warunków w celu wdrożenia innowacyjnych rozwiązań w skali przemysłowej, przy wykorzystaniu prototypowych instalacji do oczyszczania roślin przyprawowych. Potrzeba realizacji projektu wynika z praktyki Spółki Vega Dry prowadzącej działalność w obszarze przetwórstwa i sprzedaży hurtowej roślin przyprawowych. Poszukiwane było rozwiązanie optymalizujące procesy technologiczne, obniżające koszty, przy jednoczesnej poprawie charakteru produktów oferowanych na rynek (także w aspekcie trwałości w czasie przechowania po procesie oczyszczania).

Operacja zakończy się wdrożeniem do praktyki gospodarczej Spółki Vega Dry opracowanych i sprawdzonych rozwiązań w zakresie oczyszczania roślin przyprawowych przy udziale ozonu. Zmieniony zostanie zasadniczo proces prowadzony w zakładzie konsorcjanta (metoda organizacji produkcji, technologia produkcji). Opisana zostanie innowacyjna metoda przetwórcza, możliwa do zastosowania w skali przemysłowej (gospodarczo uzasadniona, rentowna) przez podmioty zajmujące się przetwarzaniem roślin przyprawowych. Przeprowadzenie innowacyjnych działań marketingowych w końcowym etapie realizacji operacji pozwoli osiągnąć wymierne korzyści gospodarcze Spółce Vega Dry. Politechnika Łódzka przewiduje szerokie opisanie rezultatów zaplanowanych badań i przedstawienie wniosków z wdrożenia innowacyjnych rozwiązań w działalności prowadzonej na skalę przemysłową. Realizacja operacji umożliwi pierwsze w Polsce wdrożenie innowacyjnej metody oczyszczania roślin przyprawowych przy użyciu ozonu w skali przemysłowej, zaoferowanie na rynek znacznie udoskonalonych produktów rolnych (roślin przyprawowych o wysokiej czystości mikrobiologicznej, zachowanych wartościach odżywczych i wysokich walorach organoleptycznych, możliwych do zachowania w okresie przechowywania).

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie