Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

02-11-2020 do 31-12-2022

6 601 519,30

środki własne

www.agrosnovaepi.pl

Celem operacji jest utworzenie nowych (sos, dżem) innowacyjnych produktów na bazie nieprodukowanych dotychczas w Polsce na skalę przemysłową rodzajów marchwi czerwonej i truskawki białej. Istotne jest, iż zaplanowane rodzaje marchwi i truskawki są bardzo bogatym źródłem minerałów, błonnika, witamin oraz fitozwiązków charakteryzujących się dużym potencjałem prozdrowotnym. Celem jest również wdrożenie nowych produktów, które zachowają optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych przy jednoczesnym wprowadzeniu proekologicznych technologii uprawy oraz znacznie udoskonalonej metody organizacji produkcji. Ważnym aspektem do osiągnięcia celu jest współpraca podmiotów działających w różnych obszarach (gospodarstwa, instytut naukowy, przedsiębiorstwo). Głównymi zadaniami do zrealizowania są: - przygotowanie przez producentów rolnych stanowisk pod uprawę marchwi i truskawki, które skupią się m.in. na: spulchnianiu ziemi, usunięciu skamieniałości, wymieszaniu podłoża z niezbędnymi do użycia nawozami; - wysiew marchwi czerwonej, fioletowej i pomarańczowej, nasadzenia sadzonek truskawki białej i czerwonej z wykorzystaniem zakupionych nowoczesnych urządzeń do uprawy; - testowanie technologii termicznej obróbki w symulowanych warunkach operacyjnych prowadzone przez zespół badawczo-rozwojowy oraz analizy zawartości substancji bioaktywnych, właściwości prozdrowotnych oraz określenia biopodatności fitozwiązków przez instytut naukowy; - zastosowanie innowacyjnej technologii utrwalania pozwalające zachować korzystny profil i wysoką biopodatność fitozwiązków z testowanych produktów Proces obróbki warzyw i owoców odbędzie się przy zastosowaniu doboru najlepszych parametrów takich jak: temperatura, tempo, środowisko, które zapewnią najmniejsze straty fitozwiązków; - wprowadzenie do technologii uprawy kwasów humusowych i bakterii probiotycznych, które w dłuższej perspektywie wpłyną pozytywnie na środowisko; - stworzenie programu edukacyjnego, wykorzystującego inteligentne opakowanie ze znaczkami QR Code oraz komunikację zintegrowaną w ramach doskonalenia metody marketingu.

Głównymi rezultatami projektu będzie: - wprowadzenie do przetwórstwa nowych rodzajów marchwi i truskawki zasobnych w korzystne dla zdrowia substancje bioaktywne, - wprowadzenie proekologicznych technologii uprawy marchwi i truskawki co wpłynie pozytywnie na środowisko i zmiany klimatyczne, - wdrożenie udoskonalonej technologii termicznej obróbki marchwi i truskawki, - uzyskania na bazie nowych rodzajów marchwi i truskawki oraz udoskonalonej technologii termicznej ich obróbki nowych produktów owocowo-warzywnych o wysokiej wartości prozdrowotnej, - wzbogacenie i dywersyfikacja działalności produkcyjnej przetwórcy i gospodarstw rolnych skutkujące zwiększeniem dochodu, - rozpowszechnienie wiedzy o marchwi czerwonej i fioletowej oraz truskawce białej wprowadzenie na rynek nowych przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie