Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

18-01-2021 do 31-10-2021

1 185 194,11

zaliczka oraz środki własne.

www.zdrowazywnosc.bioactiw.pl

Celem Operacji jest opracowanie technologii: - Ochrony roślin przed chorobami przy użyciu wody elektrolizowanej, - Poprawy bezpieczeństwa oraz jakości owoców i warzyw w procesie pozbiorczym dzięki zastosowaniu wody elektrolizowanej wody w zwalczaniu chorobotwórczych dla ludzi bakterii, wirusów i grzybów oraz w zwalczaniu patogenów powodujących psucie się owoców i warzyw podczas przechowywania jak i mycia surowców, - Podniesienia zdrowotności zwierząt hodowlanych i ograniczenia stosowania antybiotyków dzięki zastosowaniu wody elektrolizowanej w ograniczaniu chorób przewodu pokarmowego, dezynfekcji wymion krów, poprawy warunków zdrowotnych bytowania zwierząt poprzez bezpieczną dezynfekcję pomieszczeń, - Dezynfekcji jaj wylęgowych za pomocą elektrolizowanej wody, w celu wyeliminowaniu formaldehydu.

a) Rezultaty operacji przyczynią się do znacznego ograniczenia stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Przyczyni się to do znacznej ochrony środowiska naturalnego przed szkodliwymi efektami związanymi ze stosowaniem pestycydów. b) Drugim wynikiem operacji będzie znaczne ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt gospodarskich. Rosnąca odporność bakterii na antybiotyki stosowane w leczeniu ludzi sprawia, że coraz mocniej zwraca się uwagę na konieczność podjęcia działań zmierzających do ograniczenia nadużywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Dzięki tej operacji nastąpi ograniczenie tworzenia się odporności różnych szczepów bakterii na antybiotyki c) Trzecim wynikiem operacji będzie redukcja stosowania szkodliwego dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego formaldehydu.

Projekt realizowany przez Grupę Operacyjną „ Zdrowa Żywność” został zrealizowany. Wszystkie założone cele projektu zostały osiągnięte. Na stronie www.zdrowazywnosc.bioactiw.pl zostały udostępnione ostateczne wyniki badań w postaci załączonych opracowanych technologii i raportów badań opracowanych przez Grupę operacyjna „Zdrowa Żywność”.

Kontrolowanie szkodników i chorób