Celem operacji jest opracowanie i wdrożenie nowej technologii produkcji brojlerów kurzych. Innowacyjna technologia tuczu drobiu oparta na współpracy czterech systemów:
- innowacyjny w skali kraju proces pozyskiwania i zagospodarowania energii cieplnej poprzez zastosowanie systemu termicznego przetwarzania pomiotu kurzego, zasilającego podłogowy system ogrzewania oraz poprzez instalację wymienników ciepła,
- innowacyjny w skali kraju proces optymalizacji mikroklimatu w obiekcie poprzez zastosowanie podłogowego systemu ogrzewania oraz systemu wentylacji znacznie zmniejszającej zanieczyszczenie powietrza amoniakiem i pyłami,
- innowacyjne w skali kraju podejście (proces) do ograniczenia szkodliwego oddziaływania na środowisko poprzez instalację systemu wentylacji wiążącej amoniak i absorbującej pyły oraz poprzez zagospodarowanie pomiotu kurzego, który jest źródłem zanieczyszczenia powietrza, gleb i wód. Ubocznym, ale korzystnym efektem będzie wytworzenie w procesie termicznego przetwarzania pomiotu kurzego, cennego, nieszkodliwego dla środowiska nawozu naturalnego, zawierającego dużo fosforu, potasu, wapnia i magnezu.
- twórcze połączenie powyższych procesów w jednej technologii, w celu osiągnięcia efektu synergii, co umożliwi wypracowanie najbardziej optymalnych warunków dobrostanu zwierząt i maksymalnie niskiego oddziaływania produkcji brojlerów kurzych na środowisko przy możliwie niskich kosztach.
Obiektu, w którym zastosowana zostanie powyższa technologia będzie jedynym takim w kraju.