Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

19-10-2018 do 29-07-2021

5 960 521,00

Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020) oraz środki własne.

https://innowacyjnerozwiązania.pl

Celem operacji jest opracowanie i wdrożenie nowej technologii produkcji brojlerów kurzych. Innowacyjna technologia tuczu drobiu oparta na współpracy czterech systemów: - innowacyjny w skali kraju proces pozyskiwania i zagospodarowania energii cieplnej poprzez zastosowanie systemu termicznego przetwarzania pomiotu kurzego, zasilającego podłogowy system ogrzewania oraz poprzez instalację wymienników ciepła, - innowacyjny w skali kraju proces optymalizacji mikroklimatu w obiekcie poprzez zastosowanie podłogowego systemu ogrzewania oraz systemu wentylacji znacznie zmniejszającej zanieczyszczenie powietrza amoniakiem i pyłami, - innowacyjne w skali kraju podejście (proces) do ograniczenia szkodliwego oddziaływania na środowisko poprzez instalację systemu wentylacji wiążącej amoniak i absorbującej pyły oraz poprzez zagospodarowanie pomiotu kurzego, który jest źródłem zanieczyszczenia powietrza, gleb i wód. Ubocznym, ale korzystnym efektem będzie wytworzenie w procesie termicznego przetwarzania pomiotu kurzego, cennego, nieszkodliwego dla środowiska nawozu naturalnego, zawierającego dużo fosforu, potasu, wapnia i magnezu. - twórcze połączenie powyższych procesów w jednej technologii, w celu osiągnięcia efektu synergii, co umożliwi wypracowanie najbardziej optymalnych warunków dobrostanu zwierząt i maksymalnie niskiego oddziaływania produkcji brojlerów kurzych na środowisko przy możliwie niskich kosztach. Obiektu, w którym zastosowana zostanie powyższa technologia będzie jedynym takim w kraju.

Efekty zastosowania nowej technologii produkcji brojlerów kurzych przyczynią się do dalszego wzrostu produkcji mięsa drobiowego. Wyższa jakość mięsa drobiowego oraz możliwość obniżenia jego ceny ze względu na obniżenie kosztów produkcji wpłyną na wzrost popytu krajowego oraz wzrost konkurencyjności polskiego drobiu na rynkach międzynarodowych. Poprzez zastosowanie innowacyjnych systemów ogrzewania powietrza, wentylacji oraz zastosowanie pomiotu kurzego jako nośnika energii znacząco zmniejszy się zużycie energii oraz uciążliwość ferm drobiarskich dla środowiska wskutek zmniejszenia emisji pyłów, amoniaku i innych odorów. To może przyczynić się do spowolnienia tempa zanieczyszczenia środowiska i zmian klimatu.

Chów i dobrostan zwierząt