Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-02-2020 do 31-01-2022

3 078 318,45

uzyskana dotacja w ramach działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 oraz środki własne członków Konsorcjum realizujących operację. Kwota wnioskowanej pomocy: 2.707.872,94 PLN.

http://bezpiecznaferma.pl

Głównym celem operacji jest wdrożenie systemu jakości pod nazwą Bezpieczna Ferma w celu uzyskania surowca rzeźnego - mięsa kurcząt brojlerów - o podwyższonej jakości przy prowadzeniu chowu i żywienia z zastosowaniem kopalin naturalnych. Planowane jest także promowanie tego systemu oraz surowca w ramach innowacyjnych działań marketingowych.

Planowana operacja obejmuje takie obszary jak: - zróżnicowane aplikowanie mieszanki kopalin do różnych rodzajów ściółek stosowanych w produkcji kurcząt rzeźnych, - dodanie mieszanki kopalin do paszy i wypracowanie odpowiednich proporcji, metod i czasu dawkowania, - opracowanie metody odchowu z wykorzystaniem kopalin w celu uzyskania mięsa kurcząt rzeźnych o podwyższonej jakości (wytwórczej: dobrostan, zdrowotność) i fizykochemicznej uzyskiwanego mięsa (produkt o podwyższonej przydatności technologicznej) i podwyższonym statusie bezpieczeństwa (obniżona emisja zanieczyszczeń z kurnika do środowiska, ograniczenia zagrożeń mikrobiologicznych do środowiska). Planowany jest podział operacji na 5 etapów. Każdy z pierwszych 4 etapów (badania cząstkowe I,II,III,IV na fermach A, B, C, D) będzie składał się z następujących elementów: 1) przygotowanie 4 dedykowanych kurników na terenie 4 odrębnych ferm do badań, w tym: dezynsekcja z użyciem minerałów (zapylanie), 2) dostarczenie paszy i ściółki eksperymentalnej zgodnie z wytycznymi dotyczącymi składu mieszanki kopalin naturalnych podlegających badaniu i metodyką badań, 3) przeprowadzenie procesu produkcji, który planowany jest na 42 dni, w tym okresie będą prowadzone badania (wskaźniki produkcyjne, warunki mikroklimatu i dobrostanu), 4) po zakończeniu okresu produkcji kurczęta rzeźne zostaną poddane ubojowi i dysekcji (zgodnie z metodyką, badania będą dotyczyły właściwości fizykochemicznych mięsa, histologiczne, biotechnologiczne, hematologiczne).

Główne korzyści wynikające z zastosowania glinokrzemianów do ściółki i paszy: (1) Zastosowanie w całych obiektach produkcyjnych mieszanin glinokrzemianowych może ograniczać emisję szkodliwych gazów. Należy jednak podkreślić, że analizy emisji są pod znaczącym wpływem pory roku (różnic temperatur między wnętrzem a otoczeniem obiektu) oraz rodzaju i wydajności infrastruktury wentylacyjnej. (2) Glinokrzemiany poprawiają: • status immunologiczny ptaków • wzmacniają barierę jelitową wzmacniają połączenia ścisłe, co chroni przed zatruciami ze strony patogenów • wspomagają zachowanie homeostazy organizmu kurcząt (3) Glinokrzemiany mają wpływ na: • stymulację nabłonka jelitowego • zwiększenie powierzchni wchłaniania treści pokarmowych lepsze wykorzystanie białka paszy • wydłużenie kosmków jelitowych • przyspieszenie regeneracji nabłonka jelitowego (enterocyty) (4) Glinokrzemiany mogą mieć wpływ na: • ograniczenie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów w ściółce (obniżanie wilgotności ściółki) • ograniczenie intensywności parowania w obiekcie (jakość powietrza) • nie ograniczają pylistości materiału ściołowego • ograniczenie emisji związków odorowych z obiektu • poprawę komfortu oddychania kurcząt • obniżone pH ściółki Badania przeprowadzone w projekcie wykazały, że glinokrzemiany (haloizyt i zeolit): • są korzystne dla produkcji drobiarskiej; • ich stosowanie powinno być dopasowywane do warunków na fermach; • wpisują się w strategię odpowiedzialnej produkcji w ujęciu dobrostanu oraz ochrony środowiska.

Spodziewane rezultaty operacji: 1. opracowanie i wdrożenie systemu nadzorowanej produkcji "Bezpieczna Ferma", tj. udoskonalonej technologii dotyczącej produkcji brojlerów z wykorzystaniem najbardziej optymalnych proporcji i sposobów zastosowania mieszanki kopalin naturalnych w ramach procesu żywienia kurcząt (dodanie kopalin w najskuteczniejszej dawce do paszy), w ramach mikroklimatu kurnika, w którym przebywają (zastosowanie w najskuteczniejszej dawce do ściółki), w ramach dezynsekcji (zapylanie kopalinami) – redukcji populacji owadów 2. uzyskanie udoskonalonych produktów: lepszej jakości kurczaka rzeźnego w stosunku do standardowych metod produkcji. 3. wdrożenie nowych metod marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów: poprzez przeprowadzenie innowacyjnej kampanii marketingowej dotyczącej Bezpiecznej Fermy 4. upowszechnienie uzyskanych rezultatów poprzez różne kanały dystrybucji informacji - publikacja wyników badań w renomowanym czasopiśmie naukowym listy A /czasopiśmie popularno-naukowym kierowanych do społeczności, konferencja podsumowująca projekt i inne spotkania z rolnikami, popularyzacja rozwiązania u hodowców poprzez Zrzeszenie będące członkiem konsorcjum. Efektem działań marketingowych będzie ustalenie czy konsumenci i dystrybutorzy są zainteresowani dostawą mięsa drobiowego wyprodukowanego przy zastosowaniu systemu Bezpieczna Ferma. Uzyskanie zaplanowanych rezultatów na poziomie wytwórczym i jakości produktu umożliwi podjęcie działań upowszechniających wdrożenie systemu Bezpieczna ferma do praktyki.

Wypracowane rezultaty operacji: 1. opracowanie i wdrożenie systemu nadzorowanej produkcji "Bezpieczna Ferma", tj. udoskonalonej technologii dotyczącej produkcji brojlerów z wykorzystaniem najbardziej optymalnych proporcji i sposobów zastosowania mieszanki kopalin naturalnych w ramach procesu żywienia kurcząt (dodanie kopalin w najskuteczniejszej dawce do paszy), w ramach mikroklimatu kurnika, w którym przebywają (zastosowanie w najskuteczniejszej dawce do ściółki), w ramach dezynsekcji (zapylanie kopalinami) – redukcji populacji owadów - informacje o sposobie stosowania dostępne w broszurze podsumowującej projekt 2. uzyskanie udoskonalonych produktów: lepszej jakości kurczaka rzeźnego w stosunku do standardowych metod produkcji. - dostępne w publikacjach naukowych i prezentacji podsumowującej projekt 3. wdrożenie nowych metod marketingu dotyczących produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów: poprzez przeprowadzenie innowacyjnej kampanii marketingowej dotyczącej Bezpiecznej Fermy - informacje podsumowujące wszystkie działania dostępne na stronie projektu oraz w social mediach (Facebook), a także na You Tube 4. upowszechnienie uzyskanych rezultatów poprzez różne kanały dystrybucji informacji - publikacja wyników badań w renomowanym czasopiśmie naukowym listy A /czasopiśmie popularno-naukowym kierowanych do społeczności, konferencja podsumowująca projekt i inne spotkania z rolnikami, popularyzacja rozwiązania u hodowców poprzez Zrzeszenie będące członkiem konsorcjum. Efektem działań marketingowych będzie ustalenie czy konsumenci i dystrybutorzy są zainteresowani dostawą mięsa drobiowego wyprodukowanego przy zastosowaniu systemu Bezpieczna Ferma. Uzyskanie zaplanowanych rezultatów na poziomie wytwórczym i jakości produktu umożliwi podjęcie działań upowszechniających wdrożenie systemu Bezpieczna ferma do praktyki - informacje dostępne na stronie internetowej projektu.

https://www.youtube.com/c/BezpiecznaFerma; https://www.facebook.com/search/top?q=bezpieczna%20ferma; https://twitter.com/bezpiecznaferma

Chów i dobrostan zwierząt


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi