Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

20-11-2019 do 19-11-2020

998 573,00

1. Działanie Współpraca, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 – 2020 (w tym środki z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFROW) i środki z budżetu państwa), 2. Środki własne Konsorcjantów

www.polskiocetowocowy.pl

Projekt pn.: „Wytwarzanie octu owocowego w województwie łódzkim, mazowieckim i śląskim we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego jako innowacji produktowej, procesowej i technologicznej" ma na celu opracowanie i wdrożenie innowacyjnego produktu – octu owocowego oraz innowacyjnej technologii produkcji octu owocowego z wykorzystaniem lokalnych szczepów mikroorganizmów, umożliwiającej otrzymanie bioróżnorodnego produktu o potencjalnych walorach prozdrowotnych oraz wytworzenie innowacyjnego produktu pozbawionego chemicznych konserwantów, a zawierającego jedynie naturalne metabolity drobnoustrojów, dzięki czemu produkt końcowy charakteryzować się będzie wysoką jakością i wartością żywieniową, bezpieczeństwem oraz powtarzalnością cech sensorycznych, mikrobiologicznych i fizykochemicznych. Cele szczegółowe: I. Opracowanie i wdrożenie innowacyjnego produktu -octu owocowego specyficznego dla danego regionu, danego gospodarstwa rolnego i odmiany owoców (jabłek i winogron). Osiągnięcie zaplanowanego celu będzie możliwe, dzięki zastosowaniu, nowatorskiej, niskobudżetowej technologii polegającej na wykorzystaniu procesów biochemicznych (fermentacji soków z wykorzystaniem wyselekcjonowanych ras drożdży oraz fermentacji octowej z użyciem regionalnych szczepów bakterii pochodzących z kolekcji własnej IBPRS. Technologia zostanie wdrożona w gospodarstwach rolnych na terenie województwa łódzkiego, śląskiego i mazowieckiego, zajmujących się tłoczeniem soków owocowych. II. Opracowanie i wdrożenie nowej technologii produkcji octu owocowego w wariantach dla octu z jabłek i z winogrona. III. Opracowanie i wdrożenie nowej metody marketingowej w zakresie produkcji octu owocowego. Rezultaty operacji przyczynią się do poprawy wyników gospodarczych gospodarstw rolnych, ułatwią ich dywersyfikację i restrukturyzację, a także zwiększą uczestnictwo tychże gospodarstw w rynku. Wśród partnerów projektu są rolnicy - przetwórcy z działalnością w zakresie tłoczenia soków z jabłka i produkcji wina. Rezultatem operacji będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji octu owocowego z wykorzystaniem lokalnego mikrobiomu, charakterystycznego dla danego regionu. .

Korzyścią z wdrożonej technologii oraz uzyskanego naturalnego produktu dla gospodarstwa rolnego będzie dywersyfikacja działalności poprzez możliwość poszerzenia oferty asortymentowej (oprócz sprzedaży soku sprzedaż octu owocowego), zagospodarowanie nadmiaru soku owocowego oraz możliwość dodatkowego zarobkowania co przełoży się na efekty ekonomiczne. Opracowana innowacyjna technologia przyczyni się do zwiększenia stopnia produkcji i wykorzystania lokalnych soków owocowych oraz do wzrostu zainteresowania regionalną przedsiębiorczością i nabywaniem lokalnych produktów. Korzyścią dla konsumentów jest produkt pozbawiony cukru, dzięki zastosowanej dwuetapowej fermentacji. Ponadto, może być ważnym elementem przyszłościowego rozwoju eksportu octu owocowego ze względu na jego wartości żywieniowe i prozdrowotne.

Grupa operacyjna pn.: „Polski Ocet Owocowy” zakończyła w listopadzie 2020 roku realizację projektu pt.: „Wytwarzanie octu owocowego w województwie łódzkim, mazowieckim i śląskim we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego jako innowacji produktowej, procesowej i technologicznej” w ramach działania „Współpraca” w ramach PROW 2014-2020, nr umowy z ARiMR 00001.DDD.6509.00041.2018.05 z dnia 20.11.2019r. Celem operacji było przygotowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji octu owocowego z wykorzystaniem lokalnych szczepów mikroorganizmów, umożliwiającej otrzymanie bioróżnorodnego produktu o potencjalnych walorach prozdrowotnych. Ocet produkowano z soku jabłkowego i winogronowego. Przy produkcji wykorzystano linie do tłoczenia soków oraz przygotowano technologie i urządzenia do przeprowadzenia dwuetapowej fermentacji wytwarzania octu owocowego. Projekt linii technologicznej w ramach realizacji badań opracowali pracownicy IBPRS. Powstały ocet owocowy nie zawiera chemicznych konserwantów, a jedynie naturalne metabolity syntetyzowane przez drobnoustroje podczas fermentacji. Końcowy produkt charakteryzuje się wysoką jakością i wartością żywieniową, bezpieczeństwem oraz powtarzalnością cech sensorycznych, mikrobiologicznych i fizykochemicznych. Uzyskany w procesach fermentacji ocet owocowy, jest bogaty w kwasy organiczne: octowy, cytrynowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy, enzymy, pektyny oraz przeciwutleniające związki fenolowe (kwas galusowy, kawowy, chlorogenowy, katechiny, epikatechiny). Ponadto zawiera, niezbędne aminokwasy, pierwiastki mineralne (żelazo, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, fosfor, siarkę, krzem) oraz witaminy. Technologia została wdrożona w czterech jednostkach produkcyjnych. Wykonano zaplanowany zakres badań: wyselekcjonowano mikroorganizmy ze środowiskowej kolekcji IBPRS oraz przeprowadzono analizy chemiczne i mikrobiologiczne. Prowadzono systematyczny nadzór nad prawidłowym przebiegiem procesu produkcji u wszystkich producentów. Rezultatem operacji jest otrzymanie najwyższej jakości i wydajności octu owocowego. Wynikiem prac rozwojowych jest przyjęta do druku publikacja, ponadto opracowano broszurę informacyjną. Dodatkowe informacje/wnioski: - bardzo dobra współpraca z naukowcami IBPRS i rolnikami; - wzrost zainteresowania innowacjami wśród rolników; - wzrost obopólnego zainteresowania współpracą ze strony jednostek naukowych i rolników; - poszerzenie wiedzy technologicznej i pozyskanie nowych kontaktów z naukowcami. Artykuły naukowe: Gajewska M., B. Bartodziejska B., A. Szosland-Fałtyn A.. Wykorzystanie procesów fermentacyjnych do opracowania innowacyjnej metody otrzymywania octu jabłkowego o właściwościach prozdrowotnych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 3 (124), 77 – 86 . DOI: 10.15193/zntj/2020/124/349 link: http://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2021/02/07_Gajewska.pdf

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi