Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

02-12-2019 do 02-12-2020

5 685 974,37

zaliczka oraz środki własne

www.aktiw-innowacje.pl

Celem Operacji jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych rozwiązań w zakresie produkcji jaj konsumpcyjnych wzbogaconych mikroelementami. Efektem tych rozwiązań będzie produkcja nowych jakościowo i zdrowotnie jaj kurzych. Celem zadania jest również opracowanie i wdrożenie innowacyjnego programu ochrony zdrowia stad kur nieśnych w oparciu o preparaty pochodzenia naturalnego co zminimalizuje wystąpienie zdarzeń chorobowych, które wymagałyby użycia antybiotyków. Główne zadania to opracowanie instalacji do wzbogacania paszy w deficytowe pierwiastki takie jak mangan, miedź i żelazo na drodze biosorpcji. W zadaniu tym planuje się wykorzystanie formulacji mieszanin opracowanych przez instytucję naukową. Wzmocni to powiązanie rozwoju sektora rolno-spożywczego z badaniami i innowacją przyczyniając się bezpośrednio do realizacji celu szczegółowego IB Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.. W nowoczesnym żywieniu zwierząt trzeba wziąć pod uwagę fakt, że niektóre organiczne formy składników mineralnych mogą charakteryzować się lepszą przyswajalnością niż standardowe formy nieorganiczne. Proponowana technologia jest nowym sposobem zabezpieczenia potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarskich na mikroelementy. Oczekiwane rezultaty: dzięki przyjętym rozwiązaniom pojawi się na rynku nowy jakościowo produkt (jaja biofortyfikowane), co wpłynie na wzrost konkurencyjności na rynku. Zwiększone zapotrzebowanie na żywność o wysokiej zawartości składników mineralnych wpływać będzie również pozytywnie na ten wzrost. Dostęp do opracowanych i wdrożonych technologii poprawi wyniki gospodarcze wielu gospodarstw, które dzięki restrukturyzacji i modernizacji swoich gospodarstw zwiększą uczestnictwa w rynku i spowodują zróżnicowanie produkcji rolnej. Zakładane rezultaty wpisywać się będą zatem w realizację celów IA i 2A Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Opisane powyżej rezultaty operacji pozwolą na osiągnięcie wymiernych korzyści dla adresata tych rozwiązań jakim jest każde gospodarstwo rolne stosujące opisane technologie. Można je określić w kilku punktach: 1. poprawa rentowności produkcji poprzez wprowadzenie nowych rozwiązań zwiększających wielkość i jakość produkcji, 2. wzrost konkurencyjności na rynku poprzez wprowadzenie nowego produktu o lepszej jakości handlowej, 3. wzrost lub utrzymanie wyników produkcyjnych kur nieśnych na wysokim poziomie, 4. lepsze wykorzystanie siły roboczej - lepsze planowanie produkcji i przygotowanie do wprowadzenia nowych innowacyjnych rozwiązań, 5. poprawy produktywności kur w miarę wzrostu przyswajalności wzbogaconej paszy, 6. produkcja jaj w warunkach minimalizujących sytuacje wymagające stosowania antybiotykoterapii, 7. redukcja strat - polepszenie jakości surowca jajczarskiego uzyskiwanego od kur karmionych nową paszą. Wzrost wytrzymałości skorupy a tym samym zmniejszenie ilości stłuczek, 8. łatwy dostęp do mieszanek paszowych o sprawdzonych wartościach w bieżącej produkcji.

System produkcji rolniczej