Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-10-2019 do 01-10-2021

3 325 349,00

Zaliczka i wkład własny

http://www.rambox.pl/grupa-bezpieczna-zywnosc/

Celem Operacji jest opracowanie i wdrożenie innowacji technologicznej i marketingowej w obszarze zarządzania bezpieczeństwem produktów rolnych oraz wprowadzania bezpiecznych produktów rolnych do sprzedaży. W ramach projektu zostanie opracowany i wdrożony nowoczesny system pomiarowy do wykrywania obecności pozostałości pestycydów w warzywach i owocach. Mobilny (poza-laboratoryjny) system diagnostyczny umożliwi szybki i tani pomiar zawartości pestycydów w produktach rolnych w miejscu produkcji. Oczekiwane rezultaty to: redukcja spożywania przez konsumentów pozostałości pestycydów wraz z żywnością i wodą pitną oraz ochrona środowiska przed szkodliwymi efektami związanymi ze stosowaniem pestycydów.

W rezultacie operacji producent dostanie do ręki narządzie, pozwalające w sposób ekonomiczny przetestować pozostałości pestycydów w miejscu produkcji. Pozwoli to optymalizować zarządzanie produkcją i zbiorami, tak aby dostarczać klientowi produkt najwyższej jakości. Ponadto proponowana w tym projekcie nowa linia produktów "Przebadane na zawartość pestycydów" jest świetną alternatywą dla konsumentów, którzy nabywając owoce i warzywa produkowane w tradycyjny sposób, będą mieć pewność, że nie mają one pozostałości środków ochrony roślin, poprzez oznakowanie na etykiecie. Na rynku polskim brak jest w tej chwili linii produktów owoców i warzyw, które byłyby oznakowane "przebadane na zawartość pestycydów".

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie