Utrzymanie właściwego poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego środków spożywczych przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego poziomu wartości odżywczych, czy organoleptycznych, jest kluczowym zagadnieniem przy produkcji żywności. Przedmiotowa operacja zakłada modyfikację procesu liofilizacji w celu poprawy czystości mikrobiologicznej utrwalanych tą metodą produktów.
Istotną cechą obecnie znanego procesu liofilizacji jest zachowanie żywotności utrwalanych tą metodą mikroorganizmów. Powyższe sprawia, że proces ten doskonale się sprawdza np. dla utrwalenia niektórych składników żywności (np. liofilizowane żywe kultury). Poddane liofilizacji mikroorganizmy mogą przeżywać, jednak nie namnażają się w wysuszonym tą metodą produkcie i nie powodują jego zepsucia. Ograniczenie czynności życiowych (produkcji metabolitów, rozmnażania) następuje ze względu na niska dostępność wody.
O ile dla niektórych produktów cecha związana z dużą przeżywalnością mikroorganizmów stanowi ogromna zaletę to dla innych jest to wada.
Operacja ma więc na celu rozwój technologii liofilizacji, która dzięki zastosowaniu mikrofal w końcowym etapie dosuszania umożliwi uzyskanie owoców i warzyw liofilizowanych o dużym poziomie czystości mikrobiologicznej, bez podnoszenia temperatury obróbki. Rezultaty te istotne będą zarówno dla branży przetwórczej (np. produkcja jogurtów owocowych), jak i dla produktów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.