Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

28-11-2019 do 27-11-2021

6 113 627,00

EFRROW: 2 437 185,52 zł; krajowe środki publiczne: 1 393 060,48 zł.

www.zdroweowoce.pl

Poprawa jakości i zdrowotności jabłek poprzez zmniejszenie pozostałości środków ochrony roślin, w tym pestycydów oraz grzybów, bakterii i wirusów przy wykorzystaniu technologii ozonowania.

1. stworzenie i uruchomienie przemysłowej instalacji do ozonowania jabłek jako sposób detoksykacji pozostałości pestycydów oraz innych związków. 2. poprawienie jakości jabłka, ze zmniejszoną zawartością środków ochrony roślin, dłuższym okresem przydatności do spożycia, atrakcyjnym kolorem i wyglądem oraz świeżym zapachem. 3. opracowanie wzornicze stickera. 4. umieszczenie kodu QR na opakowaniu zbiorczym, z informacją o technologii ozonowania jabłek. 5. opracowanie aplikacji mobilnej, która po zeskanowaniu kodu QR będzie udostępniała informacje o typie jabłka, technologii ozonowania oraz dacie przeprowadzonego procesu ozonowania.

Nawożenie i składniki odżywcze