Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-10-2019 do 31-10-2021

4 794 374,00

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - 4.306.283,20 PLN (Działanie Współpraca PROW 2014-2020), Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - 488.091,20 PLN

www.iqgrape.pl

Nadrzędnym celem realizacji operacji jest podniesienie jakości i atrakcyjności polskich wyrobów winiarskich. Cel ten zrealizowany zostanie poprzez wykonanie m.in. następujących zadań: a. udoskonalenie technologii uprawy winorośli (badania polowe i laboratoryjne, raporty, publikacje) b. udoskonalenie procesu organizacji rozlewu wina (utworzenie mobilnej pilotażowej linii rozlewczej, ujednolicenie standardu rozlewu win, eliminacja wadliwych praktyk, wykorzystanie odpadów i produktów ubocznych) c. opracowanie metody marketingu wina w skali regionalnej przy udziale jednego pośrednika, wspierający rynek lokalnych produktów i producentów. Rezultatem realizacji zadań będą m.in. a. stworzenie zaleceń uprawowych winorośli i procedury organizacji rozlewu wina gwarantujących produkcję wina o podwyższonej jakości b. wypracowanie metody marketingu utworzonego w trakcie projektu brandu "dolnośląskiej marki wina" wraz z wdrożeniem jej promocji c. podanie do szerokiego grona odbiorców wyników przeprowadzonych badań w ramach niniejszego projektu.

Głównymi korzyściami projektu będzie stworzenie zaleceń dla uczestników projektu gwarantujących produkcję wina o podwyższonej jakości m.in. o mniejszym stopniu utlenienia, wyższej zawartości związków biologicznie czynnych, wysokich wartościach aromatycznych i smakowych, potwierdzonych analizami bromatologicznymi, wyprodukowanych z zastosowaniem nowoczesnych metod agrotechnicznych przy jednoczesnym obniżeniu syntetycznych środków ochrony roślin z uwzględnieniem zaproponowanych zaleceń metodyki integrowanej produkcji winorośli. Korzyścią z realizacji projektu będzie również utworzenie modelu współpracy producentów w zakresie organizacji rozlewu wina oraz promocji marki lokalnej i skrócenia łańcucha dostaw poprzez promowanie wspólnego brandingu i miejsca dystrybucji. Pozwoli to zwiększyć przychody producentów na skutek eliminacji pośredników w łańcuchu dostaw. Korzyścią pośrednią rezultatu projektu będzie także zwiększenie i rozpowszechnienie uzyskanych wyników badań naukowych i poszerzenie wiedzy na temat produkcji winogron i wina w kraju. Korzyści operacji związane są bezpośrednio z jej celami i obejmują: a. opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonego produktu w postaci wina o podwyższonych walorach jakościowych (potwierdzonych próbami laboratoryjnymi i wynikami badań bromatologicznych); b. doskonalenie technologii polowej produkcji winogron przerobowych (wyrażonej w zaleceniach dla producentów - opracowanie dostępne na stronie internetowej projektu); c. pilotażowe wdrożenie udoskonalonej metody organizacji rozlewu wina i wytworzenia produktów winiarskich (wyrażone w formie udostępnionej procedury organizacyjnej); d. wdrożenie wypracowanej w projekcie metody marketingu "dolnośląskiej marki wina" (prezentacja produktów oznaczonych tym brandem); e. organizacja sprzedaży w ramach krótkiego łańcucha dostaw; f. wdrożenie działań mających na celu wzmocnienie udziału produktów wytworzonych lokalnie w rynku spożywczym (promocja na stronie projektu, w Internecie na portalach społecznościowych w lokalnych mediach); g. rozpowszechnienie opracowań przygotowanych na potrzeby projektu, upublicznienie wyników badań z dostępem Open Access.

Produkcja roślinna i ogrodnictwo


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi