Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-10-2019 do 31-10-2021

2 246 777,00

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, działanie 16 Współpraca. Całkowity budżet operacji:

www.dzd.dozedo.pl/projekty

Uzyskanie najlepszej jakości mięsa, dzięki wprowadzonym innowacyjnym metodom chowu bydła oraz wygenerowanie rozpoznawalnych w Polsce i na świecie regionalnych produktów i półproduktów spożywczych o unikalnych, prozdrowotnych właściwościach wytworzonych z mięsa wołowego z hodowli gospodarstw z Dolnego Śląska poprzez opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonego produktu (1), technologii (1), metody organizacji (1).

1. Nowy model produkcji łąkowej i pastwiskowej uwzględniający specyfikę hodowlaną poszczególnych gospodarstw oraz panujące warunki lokalne/atmosferyczne w Kotlinie Kłodzkiej, który będzie polegać na renowacji łąk i pastwisk, 2. Udoskonalone techniki rozrodu uwzględniające „rasy czyste” oraz towarowe w poszczególnych gospodarstwach skorelowane z modelem biznesowym hodowców. 3. Nowe metody organizacji hodowli bydła zakładające wzrost jakości oraz ilości zwierząt hodowlanych z równoczesną poprawą warunków infrastrukturalnych (wzrost produktywności pogłowia), 4. Działania informacyjno-edukacyjne hodowców (spotkania, szkolenia, wydawanie materiałów). Specyfika głównych rezultatów realizacji projektu: 1. Renowacja łąk i pastwisk przywróci im różnorodność biologiczną przy jednoczesnym stworzeniu bazy pokarmowej dla bydła o jakości i wydajności wystarczającej na potrzeby danego gospodarstwa, bez konieczności dostarczania paszy z zewnątrz. 2. Aplikacja innowacyjnych technik wspomagania rozrodu (ART) do praktyki hodowlanej pozwoli na uzyskanie w przeciągu krótkiego czasu ujednoliconego produkcyjnie i genetycznie potomstwa o najwyższej wartości hodowlanej z pominięciem pokoleniowej pracy hodowlanej oraz uzyskanie wysokich wskaźników cech funkcjonalnych bydła m.in. długowieczność, odporność na choroby i dobre wykorzystanie paszy zwiększające przyrost masy. 3. Nowe metody organizacji pozwolą na optymalizację procesu hodowlanego oraz poprawę jakości mięsa.

Chów i dobrostan zwierząt