Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-08-2018 do 31-07-2021

9 119 923,00

Pomoc w ramach programu Współpraca (środki EFRROW oraz krajowe środki publiczne) oraz środki członków Podkarpackiej Grupy Operacyjnej Spichlerz Zdrowia

http://spichlerzzdrowia.pl

Celem operacji jest wypracowanie najlepszych praktyk hodowlanych oraz ras predysponowanych do chowu ekstensywnego na terenie południowo-wschodniej Polski, opracowanie i wdrożenie innowacyjnej metody zarządzania i koordynacji liczną grupą drobnych producentów oraz szczegółowych wymagań i optymalizację procesu produkcji mięsa wołowego. W ramach Operacji zorganizowana zostanie grupa hodowców bydła mięsnego, dysponujących odpowiednią powierzchnią użytków zielonych. Do wypracowania najlepszych praktyk hodowlanych oraz ras predysponowanych do chowu ekstensywnego na terenie południowo-wschodniej Polski zaangażowana zostanie instytucja naukowa - Uniwersytet Rzeszowski. Sprzężenie zwrotne prowadzonych badań z efektywnością praktyk hodowlanych, pozwoli na wypracowanie rzetelnych oraz wyjątkowo skutecznych metod chowu i hodowli z uwagi na jakość mięsa wołowego, ekonomikę produkcji i wydajność. Opracowana i wdrożona zostanie innowacyjna metoda zarządzania i koordynacji liczną grupą drobnych producentów, zapewniająca stały i stabilny dopływ surowca do ubojni. Przewiduje się również opracowanie szczegółowych wymagań i optymalizację procesu produkcji poprzez modernizację linii technologicznej zakładu przetwórstwa mięsa wołowego. Ponieważ Operacja obejmuje również kompleksowe opracowanie i wdrożenie metod promocji i marketingu, przewiduje się opracowanie innowacyjnej strategii marketingowej, wykorzystującej nowe media i kanały informacyjne.

Wdrożenie opracowanych metod i procedur, może odwrócić wieloletnią zapaść gospodarczą i przyrodniczą w wielskich regionach działania operacji. Opracowane precyzyjne i konkretne zalecania i rozwiązania umożliwią: - wyższe przychody dla rolników – zagwarantowanie podstaw egzystencji dla rodzin rolniczych (funkcje ekonomiczne), - podtrzymanie potencjału produkcyjnego gleb, zapewnienie bioróżnorodności, ochronę środowiska, - zachowanie żywotności obszarów wiejskich, pielęgnację tradycji i tożsamości kulturowej wsi, zapewnienie opieki najsłabszym członkom rodzin (funkcje społeczne), - kreowanie zrównoważonego rozwoju, kształtowanie, pielęgnację i konserwację krajobrazu, (funkcje środowiskowe), - bezpieczeństwo żywnościowe, poprzez stosowanie zrównoważonego rolnictwa i zastosowanie zaleceń nauki zwiększających wydajność, konkurencyjne i niskoemisyjne dostawy i przetwarzanie produktu, - innowację organizacyjną i systemową, działania demonstracyjne.

Chów i dobrostan zwierząt