Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-01-1970 do 01-01-1970

595 434,88

https://doskonalebakalie.pl/

Określenie celu projektu: Zasadnicze cele przedmiotowej operacji obejmują: a) opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonych produktów objętych załącznikiem nr 1 do Traktatu o funkcjonowaniu UE, w postaci nasion i orzechów o lepszych cechach żywieniowych, b) opracowanie i wdrożenie nowej innowacyjnej technologii przetwórstwa produktów objętych załącznikiem nr 1 do Traktatu o funkcjonowaniu UE (obróbki termicznej nasion i orzechów), c) opracowanie i wdrożenie nowej metody marketingu dotyczącej wprowadzania do obrotu produktów objętych załącznikiem nr 1 do Traktatu o funkcjonowaniu UE . Do realizacji powyższych celów utworzona została Grupa Operacyjna EPI „Doskonałe bakalie” powołana do życia na podstawie umowy konsorcjum z dnia 27.07.2017 r. W skład Grupy wchodzą: • EIG Finanse sp. z o.o. – firma doradcza i lider konsorcjum • Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia – jednostka naukowa • Bakalland SA – duży przedsiębiorca, lider krajowego rynku bakalii. Siedzibą Grupy jest siedziba lidera konsorcjum, znajdująca się w Łodzi, ul. Zielonej 25 lok. 45. Pod tym adresem mieścić się również będzie biuro operacji. Realizacja operacji podzielona została na 2 etapy. Etap I polegał będzie na przeprowadzeniu prac rozwojowych w skali półprzemysłowej i przemysłowej dla technologii mikrofalowego prażenia surowców (nasiona, orzechy) w warunkach istotnie obniżonego ciśnienia. Technologia została opracowana w toku badań przemysłowych przeprowadzonych na zlecenie spółki JPR Finanse sp. z o.o. w okresie od maja do września 2016 r. Wyniki tych badań wraz z licencją na wykorzystanie zgłoszonego w ich trakcie wzoru użytkowego w zakresie : „Reaktor mikrofalowy do prażenia nasion” zostały nabyte przez Konsorcjanta grupy – Bakalland SA. Uzyskane know-how wymaga dalszych prac w zakresie określenia optymalnych parametrów procesu prażenia mikrofalowego w warunkach istotnie obniżonego ciśnienia (stała wartość na poziomie ok. 35-40 hPa) w odniesieniu do czasu, temperatury i mocy mikrofal. Wykonane zostaną również badania porównawcze surowców podlegających prażeniu mikrofalowemu zgodnie z opracowanym rozwiązaniem, prażonych konwencjonalnie oraz nieprażonych. Przeprowadzone zostaną również badania przechowalnicze surowców prażonych mikrofalowo wg zoptymalizowanych parametrów, dla próbek przechowywanych przez okresy o różnej długości. Na koniec planuje się opracowanie składu recepturowego i zasad przygotowania co najmniej 3 mieszanek badanych pestek i orzechów najkorzystniejszych pod względem zawartości wybranych kwasów tłuszczowych i steroli. Etap I realizowany będzie przez jednostkę naukową wchodzącą w skład konsorcjum. Jednostka naukowa powołała w tym celu własny zespół badawczy. Badania prowadzone będą z wykorzystaniem posiadanej przez jednostkę naukową specjalistycznej aparatury badawczej oraz wynajętego sprzętu. Etap II projektu polegał będzie na przeprowadzeniu inwestycji w zakładzie produkcyjnym konsorcjanta – Bakalland SA – zlokalizowanym w Janowie Podlaskim (woj. lubelskie). Istniejąca infrastruktura zakładu zostanie uzupełniona o: • ciąg technologiczny do prażenia mikrofalowego i mieszanego nasion i orzechów w warunkach istotnie obniżonego ciśnienia oraz urządzeń do pakowania w tym w warunkach atmosfery kontrolowanej, • zestaw urządzeń do kontroli jakości produktów. Wytypowanie najkorzystniejszych parametrów procesu technologicznego w zakresie prażenia mikrofalowego w warunkach istotnie obniżonego ciśnienia oraz w zakresie przechowalnictwa na etapie prac rozwojowych w połączeniu z utworzeniem dedykowanego ciągu technologicznego i stałą kontrola jakości stanowią podstawowe uwarunkowania dla wdrożenia nowej technologii.

Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocuje uzyskaniem nasion i orzechów (pestki słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe ulegną poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym. Prażenie nasion metodą mikrofalową pozwala uzyskać walory smakowe nieosiągalne metodami konwencjonalnymi. Obniżone ciśnienie warunkuje łagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepożądanemu utlenianiu i rozpadowi substancji aktywnych, takich jak witaminy. Dodatkowo na skutek objętościowego grzania mikrofalami można uzyskać produkt o podwyższonej objętości na skutek bardzo gwałtownego odparowywania wody, tzw. efekt puffingu. Wyprażone nową metodą nasiona i orzechy będą sprzedawane w formie mieszanek do bezpośredniego spożycia, o podwyższonych walorach odżywczych (gama bogatych w istotne wartości odżywcze mieszanek pestek i orzechów, stanowiących idealne uzupełnienie diety prozdrowotnej). Samo w sobie stanowi to innowację marketingową i jest odpowiedzią na coraz silniejsze trendy prozdrowotne wśród konsumentów. Są one szczególnie silne w pokoleniu tzw. millenialsów (pokolenie wyżu demograficznego lat 80 i 90 XX w.), którzy wyraźnie daje o sobie znać jako grupa konsumencka o dużej i wciąż rosnącej sile nabywczej. Jest to grupa licząca w Polsce ok. 9-11 mln osób. Ze względu na tak dużą liczebność oraz fakt, że zdrowy tryb życia, wysoka jakość spożywanych produktów, troska o skład żywności mają dla tych osób istotne znaczenie, są oni dla Bakalland SA najważniejszą grupą docelową. Nowy produkt idealnie trafiać będzie w ich gusta. Geograficzny zasięg oddziaływania operacji obejmuje całą Polskę. Grupa Operacyjna otwarta jest na współpracę z rolnikami oraz grupami producenckimi z każdego regionu. W zakresie nowego produktu skala ta będzie jeszcze większa – nowy produkt trafi na rynki nie tylko naszego kraju, ale i całego świata (z uwagi na intensywną działalność eksportową Bakalland SA), ze szczególnym naciskiem na Europę Zachodnią, Bliski Wschód i Afrykę oraz Daleki Wschód.

-

Produkcja roślinna i ogrodnictwo