W ramach operacji, której Liderem jest Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny zostaną opracowane i wdrożone dwa nowe produkty w postaci herbatki z suszonych owoców oraz przyprawy, które będą sprzedawane przez ECO-FARM Sosnówka Sp. z o.o. Do ich skomponowania zostaną użyte gatunki dotychczas nie stosowane w takim przetwórstwie. Zostaną opracowane dwie nowe praktyki rolne: agrotechnika uprawy w polikulturze z czarnym bzem oraz różą owocową (pomarszczoną i dziką), roślin cieniolubnych dziko rosnących, będących gatunkami zagrożonymi i/ lub chronionymi: miodunki plamistej, maliny moroszki i przetacznika leśnego oraz agrotechnika monokultury dla uprawy roślin dziko rosnących: pokrzywy zwyczajnej, rzepiku pospolitego i ostrożnia warzywnego. Zostanie także opracowana i wdrożona nowa metoda organizacji i zarządzania produkcją w gospodarstwie rolnym, dzięki stworzeniu systemu GIS dla gospodarstwa. Ponadto zostaną opracowane i wdrożone: nowa metoda organizacji i zarządzania produkcją (w tym badanie emisyjności, opłacalności, sposobów suszenia i parametrów urządzeń suszących) w mikroprzedsiębiorstwie oraz udoskonalona metoda marketingu nowych produktów wytworzonych w oparciu o nową agrotechnikę, nową metodę organizacji i zarządzania. W ramach operacji zostanie opracowany model produkcji, przetwórstwa i dystrybucji dla kilkuhektarowego, pilotażowego gospodarstwa w Dolinie Zielawy, który zostanie poddany wielokierunkowej analizie w warunkach rzeczywistych. Po etapie wdrożenia model będzie upowszechniany jako dobra praktyka w zakresie systemów polikulturowych, zwanych też rolno-leśnymi (agroleśnictwa) i wprowadzania do uprawy dziko rosnących, zagrożonych i/ lub chronionych gatunków w innych regionach Polski i poza jej granicami. Odbiorcą wyników operacji będzie rolnik oraz przetwórca z sektora rolno – spożywczego.