Rezultatem operacji w jego ostatecznym wymiarze jest wzrost dochodów rolników, uczestników konsorcjum, który to wzrost zamierza się osiągnąć na skutek podjęcia działań, polegających na uwzględnieniu w produkcji zmieniających się potrzeb rynku, przy jednoczesnym zastosowaniu innowacyjnych elementów. Zastosowane innowacje z jednej strony umożliwiają realizację prorynkowych zmian, a z drugiej strony wzmacniający ich korzystny dla rolnika efekt ekonomiczny. W związku z tym, iż konwencjonalna soja jako roślina uprawna reaguje na uwarunkowania środowiskowe w sposób szczególny, te dotyczące klimatu, zaś operacja realizowana będzie w gospodarstwach rolnych leżących w woj. kujawsko-pomorskim i wielkopolski, to uzyskane rezultaty odnosić się będą do gospodarstw rolnych położonych w pasie szerokości geograficznej od równoleżnika stopnia 52 N do stopnia 54 N. Zakres operacji odnoszący się do stosowania nasion soi do skarmiania przy żywieniu trzody chlewnej, bydła opasowego i krów mlecznych, ma charakter uniwersalny i może być stosowany na terenie całego kraju. Również potrzeby na uzyskiwane w wyniku realizacji operacji wolne od GMO produkty żywnościowe mają skalę ogólnopolską i europejską, co potwierdzają analizy konsumenckich oczekiwań i preferencji w stosowaniu wolnych od GMO pasz na terenie Unii Europejskiej.