Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

15-05-2018 do 14-05-2019

26 232 388,00

środki własne, bankowy kredyt inwestycyjny, pomoc unijna

www.modernhatchepi.eu

Celem operacji jest wykreowanie produktu o nazwie „pisklę niemodlińskie” charakteryzującego się lężeniem w warunkach podwyższonego dobrostanu w porównaniu z tradycyjnym systemem lężenia, mniejszym poziomem stresu oraz uzyskiwaniem w okresie odchowu na fermach tuczowych korzystniejszych parametrów produkcyjnych wyrażających się wyższymi przyrostami masy ciała, niższym wykorzystaniem paszy oraz wyższą odpornością na choroby i związanym z tym mniejszym zużyciem antybiotyków. Pisklęta klute w innowacyjnej „technologii troskliwego wylęgu” (Hatch-care) są zdrowsze niż pisklęta klute w klasycznej technologii. Dzieje się tak gdyż: - pisklęta mają od razu dostęp do paszy i wody pobierane w dogodnym dla nich czasie, - wczesne pobranie paszy wspomaga wchłanianie treści woreczka żółtkowego w którym znajdują się substancje odżywcze i przeciwciała decydujące o odporności piskląt, - wczesne pobranie paszy stymuluje układ pokarmowy do rozwoju, - wczesne pobranie wody i paszy zapobiega odwodnieniu i uszkodzeniom przewodu pokarmowego przez wydzielający się kwas w żołądku, - pisklęta znajdują się w osobnej oświetlonej komorze w której mogą się poruszać, nawiązywać kontakty socjalne, jeść i pić, - mniejszy poziom stresu związany z lepszymi warunkami umożliwia optymalny rozwój układu odpornościowego, hormony stresu (kortykosterydy) wpływają negatywnie na narządy limfatyczne (śledziona, bursa Fabrycjusza, grasica), - sprawniejszy układ immunologiczny w naturalny sposób zwalcza zakażenia, co bezpośrednio przekłada się na brak konieczności stosowania antybiotyków w pierwszych dniach tuczu, a przy zachowaniu właściwych warunków środowiskowych na fermie umożliwia odchów bez stosowania antybiotyków. Działania są zbieżne z rezolucją Parlamentu Europejskiego z 25 października 2018 roku.

Niższy koszt produkcji kilograma mięsa brojlera. Zmniejszenie lub eliminacja potrzeby zastosowania antybiotyku w hodowli brojlera. Dobrostan i szczęśliwe pisklę. Zwiększona jakość mięsa.

Chów i dobrostan zwierząt