Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

11-06-2018 do 10-06-2020

2 302 673,00

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, działanie „Współpraca, środki własne.

www.agroinnowacja.pl

Projekt polega na współpracy biura doradztwa rolniczego z 6 rolnikami i przedsiębiorcą kategorii MSP. W projekcie zostaną przeprowadzone prace rozwojowe prowadzone przez Lidera Konsorcjum na polach i w nieruchomościach udostępnionych przez rolników będących partnerami konsorcjum oraz przy pomocy sprzętu zakupionego w ramach projektu przez partnera konsorcjum. Prace rozwojowe wymagają zakupu następujących materiałów w ilości 6 kpl. (po 1 na każdego rolnika): materiał siewny (mieszanka międzyplonowa i kukurydza), materiał nawozowy, bydło - odsadki. Według strategii lidera konsorcjum uzyskane już wyniki badań przeprowadzonych w gospodarstwie rolnym Wojciecha Styburskiego, przyniosą pozytywny skutek w gospodarstwach o podobnym profilu i strukturze produkcji i są podstawą do przeprowadzenia prac rozwojowych i opracowania metodyki, która pozwoli na zaoferowanie udoskonalonej usługi siewu kukurydzy w uprawie pasowej bezpośrednio w darń po zbiorze międzyplonu (innowacyjna mieszanka międzyplonowa Futternova) przy jednoczesnym wysiewie nawozem azotowym i wieloskładnikowym. Prace rozwojowe dotyczyć będą efektywności uprawy międzyplonowej z przeznaczeniem na paszę oraz uprawy kukurydzy w technologii pasowej w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła. Finalnym rezultatem projektu ma być pokazanie efektywności w żywieniu i obsadzaniu zwierząt bazującej na podłożu ekonomicznym w 2 aspektach: intensywnej uprawie międzyplonu (wiosna-jesień) oraz zasiewu kukurydzy bezpośrednio w darń. Proponowane modele analizy efektywności: 1) w 2 gospodarstwach będących członkami konsorcjum, udostępniających pola na potrzeby prac rozwojowych model żywienia bydła obejmie tylko kukurydzę i paszę treściwą, 2) w 2 gospodarstwach będących członkami konsorcjum, udostępniających pola na potrzeby prac rozwojowych model żywienia bydła obejmie sianokiszonkę (międzyplon, 50%) oraz kukurydzę i paszę treściwą , 3) w 2 gospodarstwach będących członkami konsorcjum, udostępniających pola na potrzeby prac rozwojowych model żywienia bydła obejmie sianokiszonkę (międzyplon, 100%) oraz paszę treściwą i produkty żywieniowe z pominięciem kukurydzy np. wysłodki buraczane. Projekt na dzień 13.03.2019 r. jest w zaawansowanej fazie realizacji tj. przeprowadzono już zasiew mieszanki międzyplonowej i jej pierwszy pokos oraz zakupiono odsadki mięsne do prowadzenia prac rozwojowych. Dokonano też konkurencyjnego trybu wyboru dostawców maszyn stanowiących inwestycję w projekcie i zostały one dostarczone zgodnie z terminem tj. do 15.01.2019 r. Kolejnym krokiem będzie siew kukurydzy wraz z nawożeniem pól.

Innowacyjność projektu Konsorcjum Agrointegracja polegała na zastosowaniu udoskonalonej technologii produkcji wysokiej jakości pasz objętościowych dla bydła. Racjonalne i zbilansowane żywienie zwierząt przełożyło się na dodatni bilans ekonomiczny produkcji. Innowację tą należy uznać za innowację technologiczną dzięki nowatorskiemu, horyzontalnemu spojrzeniu na organizację produkcji pasz dla bydła w aspekcie ograniczonych zasobów ziemi. Ma ta kluczowe znaczenie w świetle rosnącej potrzeby dbałości o bezpieczeństwo żywnościowe populacji na całym świecie. Nieustający wzrost liczby ludności przy ograniczonych zasobach ziemi użytkowanej rolniczo wymaga od nowoczesnego rolnictwa zwiększenia wydajności produkcji z jednostki powierzchni. Wzrost ten można uzyskać poprzez podniesienie poziomu plonowania roślin rolniczych ale także dzięki lepszemu, bardziej wydajnemu wykorzystywaniu przestrzeni produkcyjnej co zastosowano w projekcie Konsorcjum Agrointegracji. Równolegle do zwiększania produktywności z jednostki powierzchni konieczna jest dbałość o efektywność ekonomiczną. Istotą innowacji w projekcie Konsorcjum Agrointegracji był wzrost wydajności (plonowania) przy jednoczesnym wzroście opłacalności produkcji (uzyskano średni przyrost dobowy masy bydła na poziomie 1,3 kg oraz bardzo dobre wyniki poubojowe). W polskich warunkach trudno uzyskać w jednym sezonie wegetacyjnym plon generatywny z dwóch roślin rolniczych, dlatego tak istotna jest metoda technologii produkcji pasz wdrażana przez Konsorcjum Agrointegracja z użyciem mieszanki Futter Nova 11 dla bydła, polegająca na paszowym wykorzystywaniu plonu wegetatywnego mieszanki międzyplonowej, a następnie siewie kukurydzy z przeznaczeniem na ziarno, która stanowi dodatkowe źródło paszowe. Kluczowe w projekcie jest to, iż dzięki innowacyjnemu podejściu, sposób uprawy mieszanki międzyplonowej oraz siew w technologii pasowej, nie wpłynęły ujemnie na potencjał produkcyjny uprawianej następczo kukurydzy. W ten sposób uzyskano zwiększony dochód: albo poprzez zwiększenie produkcji bydła przy niezmienionej powierzchni, albo poprzez sprzedaż kukurydzy. Oba warianty działania podniosły nadwyżkę bezpośrednią uzyskiwaną z jednostki powierzchni. Niezwykle istotna jest także wartość pokarmowa zastosowanej mieszanki Futter Nova 11. Umieszczenie w jej składzie komponentów z rodziny Bobowatych zwiększyła użyteczność przy żywieniu bydła mięsnego ale z powodzeniem może być stosowana również w żywieniu bydła mlecznego. Wysoka zawartość białka sprawiła, iż spadło zużycie stosunkowo drogich pasz treściowych. W rezultacie obniżyły się koszty żywienia i zwiększyła efektywność ekonomiczna produkcji bydła. Poza korzyściami wynikłymi z zwiększenia produkcji oraz wartości pokarmowej, Futter Nova 11 przynosi niewątpliwy szereg korzyści agrotechnicznych. Zastosowanie mieszanki traw i roślin bobowatych bardzo dobrze wpłynęła na żyzność gleby poprzez wiązanie azotu atmosferycznego. Zastosowanie zmianowania roślin w takiej postaci ma szczególne znaczenie przy monokulturze zbożowej lub kukurydzianej. Dzięki temu zmniejsza się kompensacja chwastów, chorób oraz szkodników, co jest największym problemem przy monokulturach. Bardzo istotny jest dochód uzyskiwany w poszczególnych latach z określonych upraw, jednak spojrzenie to powinno być znacznie szersze i obejmować cały płodozmian, tak aby uzyskiwać jak największą nadwyżkę z kilku lat produkcji i zapobiegać nadmiernym fluktuacjom dochodu. Godne podkreślenia jest także nowatorskie podejście w projekcie do zagadnienia zazielenienia, ponieważ siew mieszanki Futter Nova 11 spełnia warunki greeningu, co zapewnia uzyskanie dopłat bezpośrednich w standardowej wysokości bez stosowania dodatkowych praktyk, które niejednokrotnie są bardzo kosztowne a nie przynoszą dodatkowych korzyści ekonomicznych. Synteza wszystkich powyższych elementów składa się na innowacyjność projektu. Innowacja ta stanowi przede wszystkim alternatywę dla producentów bydła zarówno mięsnego jak i mlecznego. Ma to bezpośredni związek z korzyściami ekonomicznymi jakie wynikają z wdrażania rozwiązań zastosowanych w tym projekcie. Połączenie efektywnego żywienia bydła na bazie mieszanki międzyplonowej Futter Nova 11, a następnie zagospodarowanie kukurydzy ziarnowej z przeznaczeniem na paszę lub sprzedaż, stwarza dodatkowe źródło dochodu gospodarstwa, co także jest czynnikiem ekonomicznym, dzięki którem rozwiązania wdrożone przez Konsorcjum Agrointegracja z powodzeniem mogą być stosowane w praktyce innych gospodarstw.

Zgodnie z pierwotnymi założeniami projekt stanowi innowację o charakterze technologicznym poprzez zastosowanie nowatorskiej organizacji ciągu produkcyjnego. W projekcie zastosowano horyzontalne, wieloaspektowe spojrzenie i połączenie wszystkich elementów projektu w jednolitą, spójną całość co stanowi zdecydowanie o innowacyjnym charakterze takiego działania. Poprawa organizacji produkcji przyniosła oczekiwane korzyści ekonomiczne. W projekcie uzyskano dwa, bardzo wysokiej jakości plony innowacyjnej mieszanki międzyplonowej Futter Nova 11, które w części gospodarstw członków Konsorcjum Agrointegracja zostały przeznaczone na cele paszowe, co z kolei umożliwiło utrzymanie większej ilości sztuk bydła przy niezmienionym areale. Z kolei zastosowana technologia strip-till pozwoliła na zasiew kukurydzy w dniu ostatniego zbioru mieszanki międzyplonowej. Zapobiegło to stratom wody i umożliwiło roślinom normalny wzrost i rozwój. Zatrzymanie wody w glebie było kluczowe również pod względem ekonomicznym, ponieważ w przypadku nadmiernego wysuszenia gleby doprowadzenie jej do odpowiedniej wilgotności może okazać się na tyle kosztowne, iż uprawa będzie nieopłacalna. Zastosowane w projekcie rozwiązanie to także szereg korzyści agronomicznych, mających swoje dodatnie oddziaływanie w kolejnych latach uprawy. Dzięki temu osiągniecie nadwyżki bezpośredniej z uprawy, nie skutkuje zmniejszeniem nadwyżki z upraw następczych w kolejnych latach. Zorganizowanie produkcji pasz objętościowych w ten sposób przyniosło zwiększenie nadwyżki bezpośredniej: zoptymalizowane zostały koszty uprawy, zwierzęta otrzymały paszę wysokiej jakości, dzięki czemu polepszyły się ich parametry użytkowe, a wtórny plon mógł zostać przeznaczony na sprzedaż i stanowić alternatywny dochód dla gospodarstw.

www.facebook.com/agroinnowacja .

Praktyka rolnicza