Edycja projektu EPI

Details of the project EPI

Development of improved products with improved nutritional value as well as unconventional heat treatment of food materials.

01-06-2018 do 01-01-2020

595 435,00

EFRROW; national public funds

www.doskonalebakalie.pl

The implementation of innovative processing technology as a result of the project will result in obtaining seeds and nuts (sunflower seeds, walnuts, hazelnuts, peanuts, almonds) whose both sensory parameters (taste, smell, colour) and nurtritional ones will improve in comparison to the offer on the Polish market as well as international one. Roasting seeds with the microwave method allows obtaining palatability unattainable by conventional methods. Reduced pressure creates conditions for a gentler process and prevents undesired oxidation and breakdown of active substances such as vitamins.

Stage I will be implemented by a scientific unit that is part of the consortium. The scientific unit has set up its own research team for this purpose. The research will be carried out with the use of specialized research equipment owned by the scientific unit and rented equipment. Stage II of the project will consist in carrying out investments in the consortium\'s member’s (Bakalland SA’s) production plant located in Janów Podlaski (Lubelskie Voivodeship). The existing plant infrastructure will be supplemented with: • technological line for microwave and mixed roasting of seeds and nuts under conditions of significantly reduced pressure • a set of devices to control the quality of products.

Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocuje uzyskaniem nasion i orzechów (pestki słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe ulegną poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym. Prażenie nasion metodą mikrofalową pozwala uzyskać walory smakowe nieosiągalne metodami konwencjonalnymi. Obniżone ciśnienie warunkuje łagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepożądanemu utlenianiu i rozpadowi substancji aktywnych, takich jak witaminy. Dodatkowo na skutek objętościowego grzania mikrofalami można uzyskać produkt o podwyższonej objętości na skutek bardzo gwałtownego odparowywania wody, tzw. efekt puffingu. Wyprażone nową metodą nasiona i orzechy będą sprzedawane w formie mieszanek do bezpośredniego spożycia, o podwyższonych walorach odżywczych (gama bogatych w istotne wartości odżywcze mieszanek pestek i orzechów, stanowiących idealne uzupełnienie diety prozdrowotnej). Samo w sobie stanowi to innowację marketingową i jest odpowiedzią na coraz silniejsze trendy prozdrowotne wśród konsumentów. Są one szczególnie silne w pokoleniu tzw. millenialsów (pokolenie wyżu demograficznego lat 80 i 90 XX w.), którzy wyraźnie daje o sobie znać jako grupa konsumencka o dużej i wciąż rosnącej sile nabywczej. Jest to grupa licząca w Polsce ok. 9-11 mln osób. Ze względu na tak dużą liczebność oraz fakt, że zdrowy tryb życia, wysoka jakość spożywanych produktów, troska o skład żywności mają dla tych osób istotne znaczenie, są oni dla Bakalland SA najważniejszą grupą docelową. Nowy produkt idealnie trafiać będzie w ich gusta. Geograficzny zasięg oddziaływania operacji obejmuje całą Polskę. Grupa Operacyjna otwarta jest na współpracę z rolnikami oraz grupami producenckimi z każdego regionu. W zakresie nowego produktu skala ta będzie jeszcze większa – nowy produkt trafi na rynki nie tylko naszego kraju, ale i całego świata (z uwagi na intensywną działalność eksportową Bakalland SA), ze szczególnym naciskiem na Europę Zachodnią, Bliski Wschód i Afrykę oraz Daleki Wschód.

The selection of the most favourable parameters of the technological process in the field of microwave roasting under conditions of significantly reduced pressure and in the field of storage at the stage of development works combined with the creation of a dedicated technological line and constant quality control are the basic conditions for the implementation of new technology. The implementation of innovative processing technology as a result of the project will result in obtaining seeds and nuts (sunflower seeds, walnuts, hazelnuts, peanuts, almonds) whose both sensory parameters (taste, smell, colour) and nurtritional ones will improve in comparison to the offer on the Polish market as well as international one. Roasting seeds with the microwave method allows obtaining palatability unattainable by conventional methods. Reduced pressure creates conditions for a gentler process and prevents undesired oxidation and breakdown of active substances such as vitamins. In addition, due to volumetric heating with microwaves, one can obtain a product with increased volume due to very rapid evaporation of water, a so called puffing effect. The seeds and nuts roasted with the new method will be sold in the form of mixtures for direct consumption, with higher nutritional values (a range of mixtures of seeds and nuts rich in essential nutritional values that are the perfect complement to a healthy diet). In itself, this is a marketing innovation and is a response to the growing pro-health trends among consumers. They are particularly strong in the generation of the so-called millenials (baby boom generation of the 1980s and 1990s), who clearly make themselves felt as a consumer group with a large and ever-increasing purchasing power.

-

food quality / food processing and nutrition